ERDON Helyi hírek

2012.05.18. 19:24

Szakiskolák börzéje Váradon

Nyolc Bihar megyei szakiskola mutatkozott be csütörtök délután, a váradi Mihai Viteazul műszaki kollégiumban első alkalommal megszervezett megyei rendezvényen. Viszonylag kevés osztály indul az idén, tudtuk meg.

Nyolc Bihar megyei szakiskola mutatkozott be csütörtök délután, a váradi Mihai Viteazul műszaki kollégiumban első alkalommal megszervezett megyei rendezvényen. Viszonylag kevés osztály indul az idén, tudtuk meg.

 

Amint Florian Mieluț szaktanfelügyelőtől megtudtuk, február 3-án jelent meg az a rendelet, amely hároméves szünet után ismét létjogosultságot biztosít a hazai szakiskoláknak. Ehhez kapcsolódik az az ajánlás is, hogy lehetőleg minden megyében szervezzenek börzéket, ahol a diákoknak alkalmuk nyílik megismerkedni a szakképesítési lehetőségekkel. Ez tehát az első ilyen rendezvény, de a szaktanfelügyelő szerint hagyománnyá fog válni.

Újdonságok

Mint kiderült, a most kezdődő tanév több újdonságot is hoz azoknak a diákoknak, akik szakiskolát szeretnének elvégezni: például IX. osztálytól írtakozhatnak fel mind líceumokba, mind a szakiskolákba, nem VIII-tól, mint eddig, s a szakiskolai képzÉs két évig tart majd, ezt követően akár líceumokban is folytathatják tanulmányaikat a diákok. A szakiskolába járók több gyakorlati képzésben részesülnek majd, mint eddig, emellett az ígéretek szerint ösztöndíjuk is lesz. (Ennek összegéről még nem tudni pontosat, információink szerint először havi 200 lejről volt szó, utána pedig állítólag levitték 180 lejre.) A szaktanfelügyelő szerint a jelek arra utalnak, hogy elég diák fog feliratkozni a szakiskolai osztályokba, máris vannak osztályok, ahol nincs hely. Viszont az osztályok száma kevés, a munkaerőpiac többet kívánna, tette hozzá.

Van igény

A kétnapos rendezvény tegnap rövid megnyitóval kezdődött. Nicolae Ungur megyei főtanfelügyelő helyettes ismertette a rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókat, majd Dorel Drăghici, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója fejtette ki: egy nehéz időszak után immár ismét igény van jól képzett szakmunkásokra, ezért a fiatalok bizalommmal végezhetik el a szakiskolákat. Kihangsúlyozta egyúttal, hogy fontos minél sokoldalúbb szakképesítést szerezni, s ehhez az ügynökség ingyenes tanfolymai is hozzájárulnak. A későbbiekben Florian Mieluț szaktanfelügyelő, Filimon Ruben iskolaigazgató, valamint Nicolae Hoduț, a Területi Munkaügyi Felügyelőség főfelügyelője is felszólalt, majd a Mihai Viteazul iskola diákjai megtekinthették a szakiskolák standjait. Holnap, azaz pénteken is tart a börze, ezúttal a többi diákjait várják 9 és 14 óra között tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!