ERDON Helyi hírek

2012.05.29. 14:52

Rehabilitációs és fejlesztő központot avattak

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Scheffler János rehabilitációs és fejlesztő központot a szatmárnémeti Zárda déli szárnyában. A Szatmári Irgalmas Nővérek által működtetett intézmény célja a rászorulók megsegítése, rehabilitálása és fejlesztése.

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Scheffler János rehabilitációs és fejlesztő központot a szatmárnémeti Zárda déli szárnyában. A Szatmári Irgalmas Nővérek által működtetett intézmény célja a rászorulók megsegítése, rehabilitálása és fejlesztése.

 

Biztosan sok szatmári ismert, vagy nagyszüleitől hallott a kedves nővérekről, akik a kommunizmus évei alatt is segítették a szegényeket, rászorulókat. Ezt nem tehették a Zárdában, hiszen 1949-ben a rendház elhagyására kényszerítették őket. Most azonban a Zárda újra visszanyerheti egykori rendeltetését hiszenfelavatták az épület déli szárnyában a Scheffler János rehabilitációs és fejlesztő központot, amelyet a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendháza hozott létre és fog fenntartani. Az intézmény célja a rászorulók (gyermekek és felnőttek, mozgássérültek és egyéb szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élők) megsegítése, rehabilitálása és fejlesztése. A központ ünnepélyes felavatásán jelen volt Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, a rendház nővérei, a központ szakemberei, a városi és megyei önkormányzat képviselői és mindazok, akik segítettek a létrehozásában. Az épület bejáratát átfűző jelképes szalag elvágása után a meghívottak bevonultak a központ legnagyobb termébe, ahol mozgás- és csoportterápiás tevékenységek fognak zajlani, majd ünnepélyes felszólalások következtek. Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök nagy örömmel köszöntötte a központ létrehozóit, az irgalmas nővéreket, akik most szolgálatukkal meg is jelenítődnek a közösség előtt, hiszen az ő feladatuk a szegények megsegítése, szolgálata, ápolása és a nevelő tevékenység. Boldog Scheffler János püspök pártfogása alá helyezte az intézményt, aki életében is sokat tett a nővérekért. Szabó Rita irgalmas nővér, a központ vezetője meghatódva szólt a jelenlevőkhöz. „Mérföldkő ez, 170 éves anyaházunkba térhetünk vissza, hogy azt ismét birtokba vegyük”, mondta, hozzátéve, a kezdet most is hasonlóan szerény, mint a szatmári rendház megalakításakor, de bíznak Isten gondoskodásában, hogy megvalósíthatják a céljaikat ebben a rászorulók megsegítésére, ápolására létrehozott központban. Köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt hónapokban segítettek a központ létrehozásában, amely az épület 12 termében működik majd.

Hiánypótló szolgáltatásokat nyújt

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármesterét gyermekkori emlékek fűzik a Zárda épületéhez, hiszen édesanyja sokat mesélt neki a kedves nővérekről. Üdvözölte a rehabilitációs központ megálmodóit, kiemelte, minden egészségesen működő közösségben szükség van a civilek, az egyházak aktivitására, hiszen az állami, önkormányzati intézmények nem képesek a közösség minden igényét ellátni, ehhez nincs meg az emberi és anyagi kapacitásuk. A most létrehozott központ olyan területeken nyújt segítséget, amelyekre eddig nem nyílt lehetőség, hangsúlyozta a polgármester. Günthner Tibor szenátor is örömét fejezte ki az intézmény felavatása miatt, amely enyhíthet a rászorulók nehézségein. Társadalmunk egyik legkomolyabb problémájának nevezte, hogy megfeledkezünk ezekről a rétegekről. Végül a püspök megáldotta a központot, amely június 1-től kezdi meg működését és igyekszik specializált szociális szolgáltatások széles palettáját nyújtani gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek, időseknek, családoknak, fizikai vagy szellemi hátránnyal indulóknak. A George Coşbuc utca 2. szám alatt található intézmény hétköznaponként reggel 8 és este 8 óra között várja a klienseket.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!