ERDON Helyi hírek

2012.05.09. 09:38

Palilula fogva tart

Valahol Palilulában (Undeva la Palilula) Silviu Purcărete nemzetközileg is ismert színházrendező első filmje, melynek nemcsak forgatókönyvírója, hanem rendezője is.

Valahol Palilulában (Undeva la Palilula) Silviu Purcărete nemzetközileg is ismert színházrendező első filmje, melynek nemcsak forgatókönyvírója, hanem rendezője is.

A film producere a mai hazai filmgyártás egyik legérzékenyebb, de egyúttal legismertebb filmegyénisége Tudor Giurgiu, kivitelező producere Oana Giurgiu. Mindketten tökéletesen tisztában vannak azzal, hogyan is kell egy általuk finanszírozott hazai filmet, a mozilátogató közönség számára eladni. Ebben az esetben kellő képen felhívni a közönség figyelmét arra, amit a Libra Film stúdió figyelemre méltó gárdája produkált.

A forgatókönyv első verziója már 2004-ben elkészült. De a film végső formáját szerintem az utómunkálatok alkalmával nyerte el.

Silviu Purcărete tagadhatatlan érdeme a sztori, a történet kitalálása és filmnyelvre való ültetése.

„Valahol Palilulában” egy fikciósorozat, mely 32 részből áll. Palilula valójában nem-létező város. Köszönhetően a film kiötlőjének, mégis létezik. Silviu Purcărete nagyon egyénien elképzelt filmes megfogalmazásának eredményeként, a mozilátogató közönséget bizonyítottan meg tudta győzni arról az eseménysorról, melyet vetítés alkalmával élvezettel nézhetett. Mert a kitalált történet meséje a nézők számára hihető volt. Ebben kapott a film rendezője hihetetlen támogatást mindazoktól, akik a film forgatása alkalmából különböző feladatok megoldásában részt vettek.

Silviu Purcărete, mint színházi rendező mindenik színészével már színpadon dolgozott. Szereposztás számára nem volt probléma. Ellenben, mint filmrendező, sokszor érezni lehet, a filmnyelvet nem beszéli olyan rutinnal, mint ahogy egy ilyen korban levő „filmesnek” kellene. Mindennek dacára, a film egyik erőssége az a történet, amit két és félórában elmond olyan szuggesztivitással, mely a nézőket leköti. Ebben játszik nagy szerepet az a színészi gárda, amely a filmben megformálja azokat az alakokat, akik megelevenítik Palilula sajátos világát.

A főszerepet Dimény Áron (Áron Dimény) alakítja. George Mihăiţă, Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Ştefănescu, Cristian Stanca, Alexandru Georgescu, Ilie Gheorghe, Horaţiu Mălăele, Annemarie Chertic, Constantin Cicort, Romaniţa Ionescu, Adrian Matioc, Florentina Ţilea, Pali Vecsei, Olivia Niţă, Diana Fufezan, Ema Vetean és Marius Manole játsszák, valamint kilencszáz statiszta.

A főszereplő Dimény Áron szerintem ideálisan megfelel annak a fiatal frissen végzett orvosnak, akit ideiglenesen kineveznek Palilulára, mint gyermekorvost. Aki megjelenésében is sugározza a messzemenő jóakaratot, nyitottságot abban a városban, melyben jóformán nem születik gyermek. Hiszen a város lakói egy furcsa, apatikus hangulatban élnek, melyben a normális emberi érzések ismeretlenek, mindenki mindenre mosollyal reagál. Ennek ellenére nincsenek normális emberi kapcsolatok. Az emberek főleg azzal vannak elfoglalva, hogy a holtak felboncolásával töltsék idejüket. Egy közösség, mely tulajdonképpen képtelen a maga valódi emberhez méltó életét élnie.

Serafim doktor, a főszereplő nem tudja, Palilulából szabadulni lehetetlen. Belépni a városba bárkinek lehet, de elhagyni, jobb életet keresve, lehetetlen. A város mégis éli a maga egyedi furcsa életét, melyben látszólag a világ nem változik. Konstans az alkohol-fogyasztás, mely megteszi a maga hatását, ami az idő haladtával Serafimon is meglátszik.

A néző nem tudja eldönteni, tulajdonképpen miért is élnek így Palilula lakói. Holott az alkotó Silviu Purcărete szinte észrevétlenül jelzi, az élet, ha lassan is, de változik. A film kezdeti rideg képsorai az esemény haladtával szintén változnak, itt bizonyosodhatunk meg, hogy az operatőr Adrian Silişteanu mily remek művésze a képek nyelvének. Mennyire érzékenyen tudja visszaadni azt a mondanivalót, amit a rendező el akar mondani. Ebben nagy segítséget kap a díszlettervezőktől Helmut Stürmertől, Dragos Buhagiartól, valamint a kosztümtervező Lia Manţoctól.

A film zenéjéről, melyet Vasile Şirli szerzett legfelsőbb fokban lehet szólni. Vágás Cătălin Cristuţiu. Hangzás - tervező: Tudor Petre. Maszkmesterek: Dana Roşeanu, Minela Popa. Szakmai tudásuk javát vonultatták fel.

A filmezéssel kapcsolatban néhány érdekes statisztikai adatot közölnék: 48 színész 58 filmezési napon vett részt. A filmezés során felhasználtak több mint 100 békát, valamint 50 zsák műhavat. A zenekari felvételt (50 zenész) Budapesten készítették. Jelenleg Európa egyik legjobb hangzású koncert-termében. 150 személyből álló filmes stáb dolgozott.

Egy-két szó a békákról. A béka comb a világ egyik legízletesebb és legegészségesebb étele, amely mindenütt a gurmanok kedvence. Általában főtt állapotban fogyasztják. Ennek is köszönhető, hogy amikor Dimény Áron panírozott formában tartja a kezében, nem fogyasztja. Amit megemlítek nem nagy- dolog, de világosan jelzi, mennyire odafigyel a rendező Silviu Purcărete minden „apróságra”. Ez is jelzi Purcărete rendezői hozzáállását ahhoz, amibe belefog.

Elérvén azt, hogy szinte észrevétlenül a film nyelvét oly ravaszul változtatták meg, mely végül is megtartván eredetiségét, mégis csak olyan üzenetet foglal magában, mely azt sugallja, reménytelenül élni nem lehet.

Ezt vallja Silviu Purcărete is. A film- képek mind tobzódóbb színeket kapnak, és bármennyire hangsúlyozódik a film nyelvében a tenni vágyás, az csak akkor következhet be, ha az egyének ennek érdekében tesznek is valamit. Ez a rész a film egyik legkomplikáltabb mondanivalója, mely Silviu Purcăretet is próbára teszi.

A néző eldöntheti, mennyire sikerült e bonyolult üzenetet kellő hatékonysággal hozzá eljuttatni.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!