ERDON Helyi hírek

2012.05.30. 13:32

Megvédenék a síremlékeket

Nagyvárad- A nagyváradi Rulikowszki temető történelmi részében lehetőség nyílik arra, hogy az alapítványok, egyesületek vagy egyházak az ott található sírok kezelési jogát tizenöt évre kiváltsák.

Nagyvárad- A nagyváradi Rulikowszki temető történelmi részében lehetőség nyílik arra, hogy az alapítványok, egyesületek vagy egyházak az ott található sírok kezelési jogát tizenöt évre kiváltsák.

 

Minderre az RMDSZ-székházban tartott szerdai sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet Sárközi Zoltán, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke. Elmondása szerint a Rulikowski temetőben lévő körülbelül 300 ezer síremlék közül több mint 500 szorul védettségre, s az első ez irányú igényeket már jelezték. A gesztust követendő példának szánják, nem kerül sokba, az egyes kérvényeket pedig az alapítvány által kijelölt bizottság értékeli. Hozzátette: távlati tervek közt bizonyos emlékhelyeknek a műemlékesítése is szerepel.

Sárközi Zoltán úgy vélte: az alapítvány munkatársai jó munkát végeznek, megvan az akarat és a lelkesedés, és a „pénzforrások utáni vágy”, bár utóbbi ritkán teljesül. A lehetővé vált temetői kutatások miatt köszönetet mondott ifj. Pásztai Ottó főgondnoknak és Bimbó-Szuhai Tibornak, a Közterület-fenntartó Zrt. műszaki igazgatójának, és külön kiemelte Kordics Imre tevékenységét, aki tavaly februárban kezdte el felleltározni a köztemetőt. Az eddig elkészült több mint 6000 fénykép, illetve méretezés fogja képezni a további szakértői munka alapját. Érdekes tényekre is fény derült, például arra, hogy már a 18. században is temetkeztek a helyszínen- megtaláltak például egy örmény kereskedő sírját, melyen örmény betűkkel van magyar szöveg leírva- , és több közkincsnek számító szobor is előkerült, melyeknek azonban nem megoldott a védettsége.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!