ERDON Helyi hírek

2012.05.10. 15:33

Megtartotta kampánynyitóját az RMDSZ

Nagyvárad- Szerda este a nyári színházban kampánynyitó rendezvényt tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Beszédek hangzottak el, majd színpadra léptek a megyei és váradi tanácsosjelöltek, valamint Cseke Attila váradi polgármesterjelölt és Pásztor Sándor megyei tanácselnökjelölt.

Nagyvárad- Szerda este a nyári színházban kampánynyitó rendezvényt tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Beszédek hangzottak el, majd színpadra léptek a megyei és váradi tanácsosjelöltek, valamint Cseke Attila váradi polgármesterjelölt és Pásztor Sándor megyei tanácselnökjelölt.

 

Bihar megye magyarok lakta szinte valamennyi településéről érkeztek résztvevők az RMDSZ Bihar megyei szervezetének kampánynyitó rendezvényére, melynek helyszínéül a szimbolikus jelleggel bíró nyári színházat választották, nem véletlenül. Mint az ünnepség során többször is elhangzott, a vár itteni magyar múltunk és jelenünk, megmaradásunk egyik jelképe, és az RMDSZ önkormányzati jelenlétének is köszönhető, hogy nem lett az enyészet martaléka. Hangulatfestő zenét a Varadinum vonósnégyes (Tokaji Ágnes- elsőhegedű, Costin Éva- másodhegedű, Thurzó Sándor József- brácsa, Bozsódi Beáta- cselló) játszott, majd a műsorvezetői szerepet elvállaló Meleg Vilmos színművész üdvözölte a megjelenteket, gondolatébresztőül Farkas Árpád és Szilágyi Domokos egy-egy költeményét szavalta el.

Nyitóbeszédében Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra hívta fel a jelenlevők figyelmét: el kellene kerülni azt a négy évvel ezelőtti helyzetet, amikor szintén elmondták, hogy mit csináltak addig, illetve mit akarnak tenni, sokan voltak, de mégse elegen ahhoz, hogy elnyerjék a megyei tanácselnöki tisztséget. Történt ez annak ellenére, hogy több magyar él Bihar megyében, mint ahány szavazattal nyert a román jelölt. Mindezt elkerülendő, a közelmúltban megkérdeztek körülbelül 16 ezer embert arról, hogy szerintük milyen tulajdonságokkal rendelkezzen a leendő tanácselnök. Azt a választ kapták, legyen őszinte, jól tudjon beszélni, fiatal, se túl gazdag, se túl szegény. Mivel úgy találta, hogy ezek leginkább Pásztor Sándorra, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjére illenek, az RMDSZ úgy döntött, őt indítja megyei tanácselnök jelöltnek.

Pásztor Sándor hangsúlyozta: a választás lehetősége arra is feleletet nyújt: tudunk-e tárgyilagosan visszatekinteni az eddig megtett útra, tudjuk-e a helyes irányt tartani, és van-e bennünk következetesség céljaink megvalósításában. Ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot: Bihar ismét vissza kell nyerje a történelem folyamatán betöltött vezető szerepét azáltal, hogy újból régióközponttá válik. Megítélésében ennek érdekében maximálisan ki kell használjuk a meglévő előnyeinket, többek közt fontos lenne kiépíteni a kistérségi sajátosságra épülő brandeket, mert a helyi identitástudat és szellemiség olyan értékek, melyekre bátran alapozhatunk. Ugyanilyen fontosnak nevezte még a környezettudatos gondolkodást és az infrastrukturális fejlesztéseket is. Úgy fogalmazott: nem lesz egy egyszerű kampány, de készen állnak arra, hogy megvédjék azokat a bástyákat, melyeket négy éve sikeresen bevettek, sőt arra is képesek, hogy újabb erődítményeket szerezzenek meg, mert lelkes és felkészült seregük van.

Hinni kell benne

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének szívet-lelket gyönyörködtető produkciója után (kalotaszegi táncrenddel készültek a fellépők, szólót énekelt Pelbát Ilona) után Biró Rozália váradi alpolgármester, városi RMDSZ-elnök szólalt fel. A merész álmok, a kemény munka és az elért eredmények közötti összefüggésrendszerről beszélt, melyek szerinte megkerülhetetlen tényezőket jelentenek a céljaink elérése szempontjából. Meglátásában az RMDSZ jelöltjei sok éve tettekkel bizonyítják, hogy teszik a dolgukat, a Kárpát-medencében pedig egyetlen magyar kisebbségi érdekvédelmi szervezet sem annyira sikeres és eredményes, mint az RMDSZ. Az elöljáró ugyanakkor úgy mutatta be Cseke Attila váradi polgármesterjelöltet, mint egy bátor, felkészült, következetes, emberséges és gerinces fiatal politikust.

Cseke Attila arra alapozta mondandóját: hinni kell abban, van esély arra, hogy egy magyar jelölt elnyerheti Nagyvárad polgármesteri tisztségét. Példaként a 137 ezer lélekszámú Nagyszebent említette, ahol német nemzetiségű a városvezető, noha a népszámláláskor csupán 1481 lakos vallotta ezen etnikumhoz tartozónak magát. Kijelentette: nem elég, ha egy települést csupán adminisztrálnak a vezetői, az elöljárók stratégiával és jövőképpel is kell rendelkezzenek. Nagyvárad többet érdemel, mondta, hiszen bár kevesen tudják, a szakemberek a 23 legszebb európai szecessziós város közt tartják számon, Glasgow, Helsinki, Barcelona, Brüsszel, Bécs és Budapest „társaságában”. A szenátor ugyanakkor arra is kitért, miért fontos, hogy Nagyvárad regionális központ legyen kulturális, sport, egészségügyi és oktatási szempontból. Az Aranycsapat elveszített világbajnoki döntőjére utalva azon meggyőződésének adott hangot: nem utólag kell keresni a magyarázatokat és kifogásokat, hogy valami miért nem sikerült, hanem a választás napján kell tenni ennek érdekében, szem előtt tartva azt is, hogy elődeinknek hét alkalommal sikerült újrakezdeni, újraépíteni a várost.

Záróbeszédében Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy vélte: az eredmények igazolják azt, hogy miért érdemes az általa képviselt tömörülésre szavazni. Szerinte mindez azért is lehetséges, mert tehetségük van ahhoz, hogy erőt tudjanak mutatni és meg tudják szervezni azt, hogy a közeg, amiben élünk, előre mutasson. „Hiszek abban, hogy az a közösség, aminek mi képviselői vagyunk, és minden bántás, minden rosszindulat ellenére kiállta az elmúlt ezer évet, illetve az elmúlt nehéz száz évet, ki fogja állni az elkövetkezendő ezer esztendőt is”, közölte.

Együtt nyerünk

Záróakkordként ismét fellépett a Szigligeti Társulat Nagyvárad Táncegyüttese, ezúttal ördöngösfüzesi táncokkal. Ezután név szerint a színpadra hívták az RMDSZ megyei és váradi tanácsosjelöljeit, Cseke Attila polgármesterjelöltet, Pásztor Sándor megyei tanácselnökjelöltet, valamint az összes polgármesterjelöltet. Mindegyikük kapott egy-egy puzzle darabkát, melyet felragasztottak egy táblára, a végén pedig összeállt az Együtt nyerünk szlogen. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!