ERDON Helyi hírek

2012.05.26. 11:52

Magyarok és cigányok: együtt

Bihar megyébe látogatott és Zatykó Gyulával, az EMNP nagyváradi polgármesterjelöltjével is egyeztetett pénteken a magyar kormány emberi erőforrásokért felelős minisztere, Balog Zoltán.

Bihar megyébe látogatott és Zatykó Gyulával, az EMNP nagyváradi polgármesterjelöltjével is egyeztetett pénteken a magyar kormány emberi erőforrásokért felelős minisztere, Balog Zoltán.

 

Jól halad a határon túli magyarok honosítása, s a nemzet részei bizonyos értelemben a magyar cigányok is, rájuk is figyelmet kell fordítani – hangzott el Nagyváradon, ahol látogatást tett a magyar kormány emberi erőforrásokért felelős minisztere, Balog Zoltán. Ebből az alkalomból egyébként egyik vendéglátója, Tőkés László, az EMNT elnöke bejelentette: romológia szak indul a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Balog Zoltán magyarországi tárcavezető sajtótájékoztatójukon elmondta: Magyarország az emberi erőforrások részeként tekint a határon kívül élő magyarságra, köztük a magyar romákra.

Jól halad

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje, aki a magyar állampolgársági ügyek regionális felelőse is, tudatta: a Demokrácia Központok nagyon jól működnek. Eddig közel 100 ezer romániai magyarnak segítettek ezekben a központokban összeállítani a magyar állampolgárság kérvényezéséhez szükséges dokumentációt. Válaszában Balog Zoltán hangsúlyozta: nincs olyan ügy a magyar kormány politikájában, amely kizárólag belügy lenne, és ne érintené a határon túli magyarokat, mint ahogyan a cigányokat is. Kérdésünkre, hogy a magyar állampolgárságot romániai területről kérvényezők közül milyen arányban lehetnek magyar cigányok, a miniszter elmondta: ilyen kimutatásuk nincs, de becslések szerint az ő köreikben is vannak, akik kérvényezték már ezt. Nagy József Barna cigánymissziós vezető, illetve Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi polgármesterjelöltje is megerősítette: a térségünkbeli Demokrácia Központokban, így a nagyváradiban is meg-megfordulnak roma kérvényezők is.

Tőkés László arra kérte Balog Zoltánt, hogy "emeljék be a határon túli magyar cigányok ügyét a határon túli magyar politikába". Ugyanakkor bejelentette: romológia szak indul a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Ezt hosszas előkészítő munka előzte meg, s talán már idén ősztől beindíthatják a képzést. Ehhez, valamint az általános iskola bővítése mellett a Bihardiószegen felépítendő egyházi kulturális és oktatóközpont létrehozásához is kérte a miniszter segítségét. S hogy milyen általános iskoláéhoz? Nos, a delegáció a tájékoztató előtt felkereste a nagyváradi Ioan Slavici általános iskola magyar tagozatát, ahol szinte kizárólag magyar cigány gyerekek tanulnak... Ott ucatjával kénytelenek elutasítani a beiratkozó magyar cigány gyerekeket, mert nincs hely az iskolában, bővíteni kellene.

Balog Zoltán az európai uniós források felhasználására hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy e fejlesztésekhez a román államnak is hozzá kell járulnia. A miniszter megyénkbeli látogatását Partiumi Keresztény Egyetemen tett vizittel és bihardiószegi tájékozódással zárta.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!