ERDON Helyi hírek

2012.05.07. 09:53

Legyünk büszkék Nagyváradra

Nagyvárad- Vasárnap este a Szakszervezetek Művelődési Házában tartották a XXI. Festum Varadinum ünnepségsorozat záróeseményét. Előadások hangzottak el, majd három emlékplakettet is kiosztottak.

Nagyvárad- Vasárnap este a Szakszervezetek Művelődési Házában tartották a XXI. Festum Varadinum ünnepségsorozat záróeseményét. Előadások hangzottak el, majd három emlékplakettet is kiosztottak.

 

A megjelenteket Tripa-Pap Renáta köszöntötte műsorvezetői minőségében, majd Biró Rozália váradi alpolgármester, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának az elnöke osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel. Bevallotta: valahányszor elérkezünk a rendezvénysorozat végére, egy kicsit valahogy fáj a szíve, mert azt érzi, egy fejezet lezárult. Úgy tünik, hogy egy csokor esemény, amit a váradi magyarság közösen átélt, a záróünnepség után már a múlté. De megitélésében csak látszólag van ez így, ugyanis csak rajtunk múlik, hogy valóban átadjuk a múltnak, vagy újra és újra felelevenítjük ezeket, az emlékkönyvek fellapozásával, illetve különböző találkozások alkalmával annak érdekében, hogy „a holt emlékből élőt varázsoljunk” és ezáltal erősödjünk. Az elöljáró ugyanakkor kiemelte: az RMDSZ és a történelmi egyházak keretet szolgáltatnak minden esztendőben a civil kezdeményezéseknek, hogy a Festum Varadinum eseményei olyanok legyenek, amilyennek a magyar közösség akarja annak érdekében, hogy megmutathassuk értékeinket és szépségeinket, egymás feltétel nélküli elfogadásával.

Hinni Váradban

Cseke Attila szenátor ünnepi beszédének alapgondolata az volt, legyünk büszkék Nagyváradra, a Festum Varadinumra és ünnepeljük minden nap Váradot. Egy középkori himnusszal indított történelmi időutazása során arra hívta fel a figyelmet: hajdanán Várad nem csupán a Körösmente, hanem Bihar és az egész régió központja volt. Az úgynevezett sötét középkorban ugyanis az emberek leginkább egy város polgáraiként azonosították magukat, ritkán kerültek kapcsolatba távoli, de akár közeli települések lakóival. Aztán a világ gyorsulni kezdett, egyre többen vágytak idegen tájakra is, keresték a hozzájuk hasonlókat, majd kialakult a nemzettudat. A politikus szerint, amikor napjainkban Várad értékeit keressük, gyakran szembesülünk azzal, hogy csak a régieket látjuk, a maiak sokszor számunkra értéktelennek tünnek, pedig a sokszínűségből fakad a mi városunk egyedi, utánozhatatlan „egyénisége”. Hangsúlyozta: nekünk, nagyváradi magyaroknak ismernünk kell a helyi történelmünk jeles napjait, eseményeit és személyiségeit, mert csak akkor igazán miénk itt a tér, ha ismerjük, ha éljük és használjuk ezt. Úgy fogalmazott: a Festum Varadinum jó alkalom arra is, hogy elbeszélgessünk a régi városról és az új kihívásokról egyaránt, arról milyen volt és milyen lesz Várad. Utóbbi elsősorban rajtunk múlik, akik ma lakjuk ezt a várost. A sokszínűség ugyanis erőt jelent és lehetőséget arra, hogy megmutassuk a világnak: Nagyvárad nem csupán a nevében nagy, hanem szellemiségében is nagyra nőtt. „Higyjünk abban, hogy Nagyvárad nem csupán az ünnepnapokon a régió szellemi központja, hanem nap mint nap. Ha pedig mi már elhittük és megértettük azt, hogy büszkék kell lennünk a városunkra, meg kell tudnunk győzni másokat is arról, hogy itt mindenki megtalálhatja a helyét”- mondta az RMDSZ váradi polgármesterjelölje.

Emlékplakett és oklevél

A beszédek után szokás szerint a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriuma díjazta azt a három civil szervezetet, illetve csoportot, melyek a tavalyi Festum Varadinum keretében kimagasló eseményt rendeztek. Oklevelet és a Jankó-Szép Noémi által készített emlékplakettet vehetett át a Varadinum Vonósnégyes (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József és dr. Marcu Ágnes, illetve állandó cseretag Bozsódi Beáta), a Pintér István vezette Pro Universitate Partium Alapítvány, valamint a Meleg Attila irányította MM Pódium Kulturális Egyesület. A gálaünnepség záróakkordjaként a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese lépett fel a Fényességes csillag című táncos misztériumjátékkal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!