ERDON Helyi hírek

2012.05.12. 16:03

Közeli történelem - óra Margittán

A hétvégén mutatta be lapunk újságírója, Rencz Csaba, Közeli történelem című kötetét. Az alcímből - Publicisztikai kóborlások - kiderül, hogy a könyvben a szerző jegyzetei, kommentárjai egy csokrát nyújtja át az olvasóknak.

A hétvégén mutatta be lapunk újságírója, Rencz Csaba, Közeli történelem című kötetét. Az alcímből - Publicisztikai kóborlások - kiderül, hogy a könyvben a szerző jegyzetei, kommentárjai egy csokrát nyújtja át az olvasóknak.

 

Az esemény házigazdája a Horváth János Társaság volt, helyszíne pedig a Polgármesteri Hivatal konferenciaterme. Mint a HJT rendezvényein általában, most is telt ház volt. Ez elsősorban a Horváth János Iskolaközpont diákjainak volt köszönhető, mivel két osztály testületileg részt vett a bemutatón, tanáraik és az igazgatónő, Nagy Gabriella kíséretében. Természetesen rajtuk kívül az idősebb korosztály is szép számban képviseltette magát. A HJT elnökének rövid köszöntője után maga a szerző mutatta be a kötetet, melyből a jelenlévők kérésére, néhány jegyzetet felolvasott. Tematikusan négy fejezetben gyűjtötte össze jegyzeteit, kommentárjait: politika, közélet, bulvár, sport.

Kötetlen beszélgetés

A jó humorú, szellemes alkotások hamar feloldották a hangulatot és a könyvbemutató kötetlen beszélgetéssé alakult. A diákok levették a szerző válláról a felolvasás "terhét" és ők maguk olvastak fel. A fiatalokat szinte minden téma érdekelte az újságírással kapcsolatban, melyekre Rencz Csaba ha tehette és ha kompetens volt rá, válaszolt. Elmondta, hogy már az Ady Endre Sajtókollégiumban arra bíztatták a tanárok a hallgatókat, hogy aki huzamosabb ideig a szakmában marad, az kötetben gondolkodjon. Akkor még nem vette komolyan, de később rájött, hogy nagy igazság van a dologban. Az újságíró tulajdonképpen a mindennapok történéseinek krónikása, ezért kapta a kötet a Közeli történelem címet. A jegyzet és kommentár írása mindig a kedvencei közé tartozott és az olvasói visszajelzések is bátorították erre a műfajra. Tulajdonképpen csak ezek az írások váltottak kiolvasói reakciót, mondta a szerző, tehát megítélése szerint kell ez a műfaj a napisajtóba. Egy nyugdíjas tanítónő azt mondta, hogy az újságban mindig Rencz Csaba jegyzeteit keresi, mert színvonalas, üdítő és elevenbe vágó.

Dedikálás

A beszélgetést követően a HJT elnöke megköszönte a szerzőnek, hogy megtisztelte Margitta városát a bemutatóval, a résztvevőknek azt, hogy időt szakítottak a bemutatóra. Kiemelt köszönetet mondott a fiataloknak, amiért részt vettek a Közeli történelem - órán. Bevallásuk szerint ők is nagyon élvezték. Kiderült az is, hogy bár a számítógép "rabságában élünk", a Horváth János Iskolaközpont diákjainak nagyobb része rendszeres újságolvasó. Rencz Csaba tiszteletpéldányt adott át a magyar iskola könyvtárénak melyet az Nagy Gabriella igazgatónő vett át. Ezt követően a könyvet meg lehetett vásárolni és a szerző dedikálta. A továbbiakban az RMDSZ székház könyvüzletében lesz kapható, limitált példányszámban.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!