ERDON Helyi hírek

2012.05.25. 14:07

Könyvtárosok találkoztak

Nagyvárad - A könyvtárak közötti kölcsönzésről, a késedelmek elbírálásáról szól többek között a Romániai Könyvtárosok Egyesületének Bihar megyei filiáléja által szervezett országos szekcióülés.

Nagyvárad - A könyvtárak közötti kölcsönzésről, a késedelmek elbírálásáról szól többek között a Romániai Könyvtárosok Egyesületének Bihar megyei filiáléja által szervezett országos szekcióülés.

 

Az évente megszervezett konferencián belül 13 szekcióülés zajlik rendszerint más-más városban. Amint Ionela Burz, a Bihar megyei filiálé elnöke elmondta, a Nagyváradi Egyetem 2010-ben nyílt könyvtárában első alkalommal tartanak ilyen ülést, s örülne annak, ha az országos konferencia is itt lenne megszervezve legközelebb (az idei Galacon zajlik).

Késedelmek elbíráslása

A nagyváradi szekcióülés során több témát dolgoznak fel: az egyik a könyvtárak közötti dokumentumkölcsönzés, mely már 2005 óta működik az országon belül. A másik fontos téma a késedelmek elbírálása, illetve a későkkel szembeni eljárás. Mint megtudtuk, azt, hogy mekkora bírságot szabnak ki a későknek, a könyvtár belső szabályzata alapján történik, a dokumetnumok visszaszerzésének lépéseit viszont a tanügyminisztérium szabta meg. A Romániai Könyvtárosok Egyesületének (ABR) Bihar megyei filiáléjának elnöke szerint a bírság nem mindig a legjobb megoldás, olykor hatásosabb lenne, ha az, aki késik, egy-két hónapig nem vehetné igénybe a könyvtárat.

Veszélyes anyagok

A Nagyváradi Egyetem könyvtárát egyébként naponta átlagban 120-an látogatják, s közülük öten-hatan késnek a könyvek, dokumentumok visszaszolgáltatásával. Egy másik előadás arról szól: milyen, szervezetünkre nézve veszélyes anyagokat tartalmazhatnak a régi dokumentumok. Ezeket különleges eljárásokkal kell fertőtleníteni, kezelni, ellenkező esetben fertőzésveszélyt rejtenek, tudtuk meg.

A szekcióülés csütörtök délelőtti megnyitóján Ionela Burz köszöntötte az egybegyülteket, majd Camelia Boca jászvásári könyvtáros, a szekcióülés elnöke mondta el: szeretné, ha az ülés interaktív módon zajlana, fontos az ötletcsere, a témákkal kapcsolatos beszélgetés.

Csütörtökön kora délutánig tartottak az előadások, délután a mintegy negyven résztvevő meglátogatta Nagyváradot, valamint a Félix-fürdőt. A rendezvény második napján közös kirándulásokkal folytatódik a program.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!