ERDON Helyi hírek

2012.05.20. 15:00

Hangulatos zongoraest a Partiumi Egyetemen

Hang-Játék-Tér címmel indított zenei sorozatot a Partiumi Magyar Művelődési Céh, melynek első alkalmára május 18-án került sor. Első meghívott Tempfli Zsolt zeneszerző volt.

Hang-Játék-Tér címmel indított zenei sorozatot a Partiumi Magyar Művelődési Céh, melynek első alkalmára május 18-án került sor. Első meghívott Tempfli Zsolt zeneszerző volt.

A Hang-Játék-Tér zenei sorozat keretében a Nagyváradon élő és alkotó fiatal zeneszerzőkkel találkozhat a kortárs zene iránt érdeklődő hallgatóság, tudtuk meg az est házigazdájától Lászlóffy Zsolt zeneszerzőtől. A kötetlen beszélgetéssel egybekötött zongorakoncert alkalmával Tempfli Zsolt kedvenc műveiből hallgathattak meg a jelenlevők egy válogatást a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Egy megszokott koncerttől viszont eltérő volt a pénteki zenei est, hiszen a jelenlevők nem a nézőtéren foglaltak helyet, hanem a zongora körül elhelyezett székeken. A közönség így sokkal közelebb kerülhetett a zenéhez, a művészhez, új perspektívából szemlélhette a zongorajátékot. Lászlóffy Zsolt, a beszélgetéssel tűzdelt koncert elején kifejtette a Hang-Játék-Tér hármasának fontosságát. Az ilyen alkalmak fontosak azoknak a fiataloknak, akik teret szeretnének kapni, hogy megmutathassák, hogyan játszanak a hangokkal. Lászlóffy Zsolt a továbbiakban a zenetörténet nagyjait (Liszt, Bartók, Debussy) sorakoztatta fel példának, akik műveiben szintén fontos szerepet tölt be a játék, a játékosság.

Átiratok

Elsőként Tempfli Zsolt 2008-2009 között írt Etűdök II., A (A1, A2, A3, A4) változatát játszotta le. A sorozat B változatára a koncert végén visszatért. Ebben a változatban a négy egymást követő darabból három marad, és a sorrend megváltozik, amely a végkicsengésre is nagy hatással bír. Tempfli Zsolt zeneszerzői munkásságáról, életéről, a művek keletkezéséről is sokat megtudhatott a közönség. A zeneszerző kilenc évesen kezdett zongorázni, egy év után viszont abbahagyta. A következő hat évben teljesen elszakadt a zenétől, elmondása szerint még azt is elfelejtette, hogy hol van a dó hang a fá kulcsban. Tizenhat évesen autodidakta módon újra tanulni kezdett, majd kisebb zongoradarabokat is írt. Informatikus lévén első darabjait számítógépen írta meg, emiatt ezek hangszeres előadása nehézséget okozhat. A zeneszerzés mellett Tempfli Zsolt átiratokat is készít, például átírta Rahmanyinov Rostislav herceg című zenekari művét zongorára, Wagner Rienzi nyitányát és Humperdinck  Jancsi és Juliska: Álomjelenet és pantomimját. A fiatal zeneszerző a művek keletkezéséről is beszélt. Elmondta, hogy kétféle alkotási fázis van: amikor valamilyen külső hatásra ihletet kap, így keletkeznek a jobb művek, vagy ha az ember alkotási vággyal, de ihlet nélkül ül a zongora elé. A hangulatos zongoraest végén a jelenlevők beszélgethettek a zeneszerzővel.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!