ERDON Helyi hírek

2012.05.09. 14:20

Európa szépségei képekben

Európa Napja alkalmából, május 9-én hivatalosan is megnyitották az első alkalommal megrendezésre kerülő Európai Fotóművészeti Fesztivált.

Európa Napja alkalmából, május 9-én hivatalosan is megnyitották az első alkalommal megrendezésre kerülő Európai Fotóművészeti Fesztivált.

 

A fesztivál elkezdése jeléül két helyen ugyanazt a kiállítást nyitották meg ugyanabban az időpontban. Május 9-én délben a bukaresti mellett Nagyváradon, az Euro Foto Art Galériában mutatták be a negyedik alkalommal megszervezett 2012-es Eurofotoart Nemzetközi Fotóművészeti Szalon nyerteseinek munkáiból összeállított kiállítást. Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket: elmondta, hogy Tóth István fotóművész helyét pótolja, aki a bukaresti tárlatmegnyitón tartózkodott. Hozzátette, hogy a fotók a művészek ajándékai a szemlélőknek, mivel megörökítik és elénk tárják az öreg kontinens szépségeit. A továbbiakban Cseke Attila szenátor vette át a szót, kiemelve, hogy Nagyvárad kiváló helyet foglal el a fotóművészet szempontjából. Hozzáfűzte, hogy a fotók lehetővé teszik azt, hogy a rohanó életünkben egy-egy pillanatra megálljunk, és megcsodálhassuk a körülöttünk levő világot.

Nyertesek

Az eseményen Ramona Novicov műkritikus és Ligia Mirişan, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár igazgatónője méltatták a kiállított munkákat, amelyek között találhatóak fekete-fehér és színes portrék, természeti képek, pillanatfotók, életképek stb. A beszédeket követően Radu Pavel, a Bihar Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Központ igazgatója kihirdette a 2012-es Eurofotoart nemzetközi szalon nyerteseit. A legjobb szerzőnek járó díjat Kovács László Attila (Románia) kapta. Színes képek kategóriában FIAP aranyérmet nyert Azelio Magini (Olaszország), a Romániai Fotóművészek Egyesületének (AAFR) első helyét Nagy Lajos E.FIAP/s (Románia) nyerte. Fekete-fehér kategóriában FIAP aranyérmet nyert Bakos Gábor (Magyarország), László Dezső (Románia) pedig az AAFR aranyérmét nyerte el. A megnyitón a zenei momentumokat a Varadinum Vonósnégyes (B) szolgáltatta. A kiállítás május 31-ig látogatható az Euro Foto Art Galériában.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!