ERDON Helyi hírek

2012.05.08. 10:23

Emléktábla-avatás, zászlószentelés és anyák napi mise

A Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezete emléktábla-avatással és zászlószenteléssel emlékezett a sváb telepítésre és a deportálásra, valamint köszöntötték az édesanyákat.

A Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezete emléktábla-avatással és zászlószenteléssel emlékezett a sváb telepítésre és a deportálásra, valamint köszöntötték az édesanyákat.

 

Vasárnap hármas ünnepet tartottak a szatmárnémeti Kálvária-templomban. A rendezvény első mozzanatként emléktáblát avattak azoknak a sváboknak az emlékére, akiket 1945 januárjában deportáltak kényszermunkára a Szovjetunióba. Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum észak–erdélyi régiójának és az NDF Szatmár megyei szervezetének elnöke elmondta, több mint ötezer sváb lakost hurcoltak el és tartottak embertelen körülmények közül, az ezret is meghaladja azoknak a száma, akik sohasem tértek vissza. Szatmár megyében már számtalan emlékművet állítottak, a szatmárnémeti emléktábla a megye valamennyi deportált áldozat emlékét őrzi. Az emléktábla leleplezése után az NDF és az RMDSZ képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit. Részt vett Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere, Günthner Tibor szenátor és mások.

Anyák napi szentmise

A Kálvária-templomban Ft. Schupler Tibor, a Kálvária-templom német közösségének plébánosa celebrált német és magyar nyelvű szentmisét. Jézus egyik példázatát idézte: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővessző.” (Jn. 15.5). Isten az élet forrása, a szőlőtő, de az édesanyák azok, akiktől az életet kaptuk, ők metszegetik egész életünk során a szőlővesszőket, hogy azok jó gyümölcsöt teremjenek. Anyák napján felsorakozik emlékezetünkben az a sok jóság és szeretet, amit édesanyánktól kaptunk. Mindezt néhány szál virággal, néhány szóval nem lehet megköszönni, de hálánk jele lehet az, ha érte imádkozunk. Anyák napján azokra az édesanyákra is gondolni kell, akik már nincsenek közöttünk, értük már csak a temetőben tudunk imádkozni. Olyan nők is vannak, akiknek nincs gyermekük, őket is köszöntsük, hiszen minden nő anya, aki szeretetet tud adni.

Zászlóavatás

A szentmise után megszentelték azt a Kaiser Stefan által adományozott zászlót, amit a szatmári svábok telepítésének 300. évfordulója emlékére avattak és szalagoztak fel. A zászló megszentelése előtt Kaiser Stefan a következőket mondta: „Különös megtiszteltetés és öröm számomra, hogy ennek a zászlónak, amely a szatmári svábok szimbóluma, a mecénása lehetek. A zászlót itt, a Kálvária-templomban fogjuk őrizni. Remélem, hogy ez a zászló számos rendezvényen, számos alkalommal a német közösség szolgálatában fog állni.” A tegnapi eseményen fellépett az NDF férfi kórusa és a Johann Ettinger Német Líceum ifjúsági csoportja.

Elek György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!