ERDON Helyi hírek

2012.05.31. 14:29

„Mindannyian Isten levelei vagytok”

Két tizenkettedikes osztály búcsúzott május 31-én délelőtt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumtól, az iskola hagyományos ballagási ünnepségén.

Két tizenkettedikes osztály búcsúzott május 31-én délelőtt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumtól, az iskola hagyományos ballagási ünnepségén.

A végzős osztályok reggel 9 órától tartották meg középiskolás éveik utolsó osztályfőnöki óráját, amelynek végét az utolsó kicsengetés jelezte. A diákok még egyszer végigjárták az iskolát, majd az udvaron virágokkal várakozó szülők, nagyszülők, rokonok és barátok kíséretében átvonultak Lorántffy Zsuzsanna szobrához, amelyet ünnepélyesen megkoszorúztak. A ballagás ünnepi istentisztelettel folytatódott a Nagyvárad-olaszi református templomban. Az igei útravalót Csűry István református püspök szolgáltatta a diákoknak, a következő igerész alapján: „A mi levelünk ti vagytok, beírva a mi szívünkbe, amelyet ismer és olvas minden ember; Akik felől nyilvánvaló, hogy Krisztusnak a mi szolgálatunk által szerzett levele vagytok, nem tentával, hanem az élő Isten Lelkével írva; nem kőtáblákra, hanem a szívnek hústábláira.” (2Kor, 3, 2-3). Elmondta: fontos, hogy az egyház is foglalkozzon a neveléssel, hiszen így íródhatnak meg Isten levelei, amelyek a bűnben teli világban el kell érjék a címzetteket és hirdessék az Úr akaratát. „Ti vagytok Isten levelei, így ti változtathatjátok meg a világot. Ti valóban jó levelek vagytok, nem tintával, hanem Isten lelkével írattatok”- emelte ki Csűry István. Végezetül hozzátette, hogy a végzősöknek figyelniük kell a szívük tábláiba írt törvényekre és ezeket követve Isten leveleikként indulhatnak el az elrendelt úton.

Ünnepi beszédek

Az iskola kórusának szolgálata után Tolnai István tanügyi tanácsos szólt a 17. végzős évfolyamhoz és az egybegyűltekhez. Reményét fejezte ki, hogy mindannyian olyan egyetemet választanak, ahol anyanyelvükön tanulhatnak tovább. Szabó Zsuzsanna igazgatónő megható szavaival folytatódott az ünnepi alkalom. „2008-ban mikor nyolcadikosokként ültetek itt, arra biztattalak mindannyitokat, hogy együtt kezdjünk el egy új történetet. Az elmúlt években igyekeztünk benneteket embernek, magyarnak és az életre nevelni. Az elkövetkezőkben döntenetek kell, és ez a döntés lehet egész életetekre szól”-mondta el az igazgatónő, majd a szülőkhöz fordult: nincs szebb ajándék, mint látni felnőni gyermekeinket, azt, hogy a sok törődés, gondoskodás és szorongás meghozta gyümölcsét. Az igazgatónő Reményik Sándor: Templom és iskola című versének soraival zárta beszédét: „Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!” A továbbiakban Veres Kovács Attila lelkipásztor szólt a végzősökhöz, majd Józsa Lídia ballagó diák búcsúzott tanáraitól és az iskolától. A ballagási ünnepség alkalmával Faragó Enikő és Schwarcz István osztályfőnökök kiosztották az okleveleket. A búcsú, az öröm és a remény vegyes érzésével a végzősök a templom udvarán fogatták a virágokat és a gratulációkat.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!