ERDON Helyi hírek

2012.05.16. 15:28

„Az iskola a második otthonunk”

Dudás Ádám szintén azon tanulók közé tartozik, akikre méltán lehet büszke az Ady Endre Elméleti Líceum. Nemcsak ő, de testvére, Dudás Norbert is ügyeskedik a különböző versenyeken.

Dudás Ádám szintén azon tanulók közé tartozik, akikre méltán lehet büszke az Ady Endre Elméleti Líceum. Nemcsak ő, de testvére, Dudás Norbert is ügyeskedik a különböző versenyeken.

Komoly fiatalemberrel szemben ülők le. Dudás Ádám XI. D osztályos tanuló határozott tekintete és hangja arról árulkodik, hogy tudja mit szeretne elérni az életben és mindenről véleményt tud formálni. Ez a beszélgetés során bizonyítást is nyert. „A matekkel és a fizikával már régebben kezdtem foglalkozni. Ahogy megtanultam beszélni, és valami újat, érdekeset láttam meg, az volt az első, hogy odaszaladtam édesapámhoz, és megkérdeztem mi hogy működik. A kémiával kicsit később találkoztam, pontosabban hetedikben. Ami érdekes, hogy annyira nem is vonzott, a kísérletek tetszettek, de nem szerettem annyira mint a fentebb említetteket. Hetedik osztályban a tanárnőm elküldött egy versenyre, amelyen jól teljesítettem, és akkor rájöttem, hogy nekem megy a kémia. Azóta foglalkozok intenzívebben ezzel és természetesen meg is szerettem.” Az évek során Ádám nem csak kémia versenyekre járt, hanem különböző matematika és csapatversenyekre is, valamint egy hasznos kémia gyakorló program kivitelezésében is részt vett, amellyel a diákok a képleteket sajátíthatják el könnyebben. A programmal egy tudományos konferencián is részt vettek, ahol második helyezést értek el.

Csapatverseny

Ádám a továbbiakban két összetett és érdekes csapatversenyről is mesélt: „Csapatunkkal, amelyet Radon Rókának neveztünk el, először 2011-ben a MOL középiskolásoknak meghirdetett Junior Freshhh nevű versenyére jelentkeztünk. Mivel ez egy multidiszciplináris verseny próbáltuk úgy összeállítani a csapatot, hogy minden tudományágat le tudjunk fedni. A csapat tagjai Borbély Ruben, ő az osztálytársam, Molnár Zsolt XI C-s és persze jómagam. Ruben a biológiát érti jobban, Zsolt az alkalmazott fizikát, én pedig a matek-kémia részt fedtem le. A körülbelül ezer csapatból a második helyezést értük el. Idén egy energetikai versenyen is voltunk. Ezt a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Szakkollégiuma rendezi minden évben. Erre is ugyanezzel a csapattal jelentkeztünk. Elég érdekes volt a verseny, mivel a fizika, kémia, matek mellett alkalmazott energetikát is kértek. Nem igazán számítottunk arra, hogy nyerhetünk, ennek ellenére elsők lettünk. Szerintem ugyanebben a felállásban a csapat jövőre is jelentkezni fog a versenyekre.”

Jövőbeni tervek

Ádám az iskolától kapott támogatásról is beszélt: „Az iskola minden verseny alkalmával támogatott minket. A szülőbizottság is támogatja az utazásainkat, és a szállást is, ahol szükség van erre. Természetesen a felkészítő tanárainknak köszönhetjük a legtöbbet. Matekból Báthori Éva tanárnő, kémiából Ciubotariu Éva tanárnő, fizikából pedig Tunyogi Adalbert tanár úr segít. Ha valamit nem értünk, elmagyarázzák, a versenyekre velünk jönnek. Mondhatom azt, hogy ők a második szüleink, és az iskola, főleg a kémia labor, a második otthonunk.” Ádám még nem igazán döntötte el mivel szeretne foglalkozni az egyetemen: a kémia mellett a fizika és az orvosi felé is kacsingat. Határozott elképzelése van a jövőt illetően is: „mindenképpen kutató vagy tervező szeretnék lenni, aki valami újat alkot, semmiképp sem szeretnék valami monoton gyári munkát, ahol egy kémiai folyamatot ellenőriznék.”

Testvérek

A Dudás családban nem csak Ádám az akire büszkék lehetnek a szülők, hiszen öccse Norbert is, aki most nyolcadikos, több megmérettetésen is részt vett már. Bátyja szorgalmán felbuzdulva őt is érdekelni kezdte a kémia, majd az első versenyek után jött a többi is. „Egyelőre még csak a kémiával foglalkozom. Ciubotariu Éva tanárnő készít fel a versenyekre, segít abban, amit nem tudok, biztat és figyelmeztet, hogy mindig írjak le minden részletet a levezetéseknél. Kilencedikben kémia-biológia osztályba szeretnék tovább menni, de a távolabbi jövőn még nem gondolkoztam el.” Norbert többek között a Hevesy György Általános iskolai Kémiaversenyen és a Raluca Ripan Kémiaversenyen vett részt.

Versenyek

Dudás Ádám a következő országos és nemzetközi versenyeken ért el figyelemreméltó eredményeket az elmúlt években: Hevesy György Általános iskolai Kémiaverseny (nemzetközi szakasz), Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny (nemzetközi szakasz), Kémia Olimpia (országos szakasz, minisztériumi dicséret), Zrinyi Ilona/Gordiusz Matematika Verseny (nemzetközi szakasz), Nemzetközi Magyar Matematika Verseny (nemzetközi szakasz), Matematika Olimpia (megyei szakasz), Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Szakkollégium tanulmányi versenye (első hely), Moll Junior Freshhh természettudományi vetélkedő (Magyarország, második hely),Tárnoki György Emlékverseny, Öveges József Fizika Verseny (Magyarország).

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!