ERDON Helyi hírek

2012.05.08. 14:03

Átalakítják Várad központját

Új szakaszához érkezett a Nagyvárad mellett kilenc európai ország egy egy városában zajló, városfejlesztésre irányuló projekt. Kedden sajtótájékoztatót és kiállítást szerveztek.

Új szakaszához érkezett a Nagyvárad mellett kilenc európai ország egy egy városában zajló, városfejlesztésre irányuló projekt. Kedden sajtótájékoztatót és kiállítást szerveztek.

 

Amint Dumitru Sim projektfelelős elmondta, a Fontos Történelmi Városok Integrált Városfejlesztése Délkelet-Európában elnevezésű projekt is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé legyen érezhető Nagyváradon az elmúlt rendszer fél évszázada, amikor is a történelmi épületek feledésbe merültek, vagy egyszerűen le lettek bontva. Amint Florica Cherecheș alpolgármester hozzátette, az ötven év szürkeség után húsz év sokszínűség következett, amikor a lakosok mintegy lázadásként színesebbnél színesebbre festették az ingatlanok homlokzatát, nem feltétlenül inspirált módon.

Túlkapások

Szinte folyamatos „harcban állnak” azokkal az épülettulajdonosokkal, akik mindenképpen nagyon élénk színűre szeretnék festeni az egyébként műemléknek számító ingatlanukat. Mindezek miatt született meg az a nyomtatvány is e projekten belül, mellyel útmutatót kívánnak nyújtani a műemlékek lakóinak. Amint az alpolgármester hozzátette, Nagyvárad főépítésze folyamatosan igyekszik megoldani ezeket a túlkapásokat, s megadni a szükséges útmutatásokat. „Nagyvárad különlegesen szép város, s nagyon hasznosnak találok minden olyan projektet, mely arra irányul, hogy minél jobban kihangsúlyozzuk szépségét és egyediségét. Fontos betartani a szabályokat, hiszen rajtunk múlik, milyenné tesszük ezt a várost” - hangsúlyozta ki. Mint hozzátette, szeretné, ha az épületeket letakaró hálók helyett minél hamarabb állványok jelennének meg a műemlék épületek előtt.

Kibővítik

Dumitru Sim a későbbiek során elmondta: azokkal az eszközökkel, amelyeket a projektnek köszönhetően hoztak létre, több mint 20 millió euró értékű, városfejlesztésre irányuló pályázatot nyertek meg. A projekt során a már említett tájékoztató nyomtatvány mellett többek között létrehozták a történelmi központ kibővített sétálóhellyé alakításának megvalósíthatósági tanulmányát. A terv szerint többek között az Alecsandri utcát is sétálóutcává alakítanák. A kétszázezer eurós költségvetésből további tanulmányokat hoztak létre, többek között a történelmi városközpont megvilágításáról, valamint az utcai kereskedésről a történelmi városközpontban. Mint elhangzott, valószínű, hogy az Alecsandri utcai ingatlanokat bérlő bankok más székhelyet fognak keresni, mivel a pénzintézetek számára nem lesz megfelelő a járművek kizárása az utcáról. Az elkövetkezendőkben - szintén a projekt részeként - egy megvalósíthatósági tervet készítenek arról, hogy hogyan fogják tehermentesíteni a forgalmat a történelmi városközpontban, többek között egy emeletes parkoló építésével a George Barițiu utcán.

Kiállítás

A városháza első emeleti előcsarnokában egyúttal tegnap egy kiállítást is bemutattak arról, hogy a különböző városokban mik a városközpontok fejlesztésére irányuló stratégiák. Nagyvárad és Arad mellett egy egy szlovéniai, olaszországi, ausztriai, szlovákiai, moldovai, magyarországi, görögországi és horvátországi város vesz részt ebben a programban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!