ERDON Helyi hírek

2012.04.25. 12:23

Romániában marad az olasz gyilkos

A nagyváradi ügyészségen tegnap számoltak be a február végén történt, nagy port kavart nagyváradi utcai gyilkosság nyomozásának eredményeiről.

A nagyváradi ügyészségen tegnap számoltak be a február végén történt, nagy port kavart nagyváradi utcai gyilkosság nyomozásának eredményeiről.

 

A nagyváradi ügyészség székhelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón Viorel Gavra, a Nagyváradi Törvényszék mellett működő ügyészség főügyésze bejelentette, hogy az ügyészség és a rendőrség közös erőfeszítésének köszönhetően sikerült nagyon gyorsan elkapni az olasz állampolgárságú Z.A.A.-t, aki február 28-án reggel a nyílt utcán lelőtt Nagyváradon egy férfit. Adrian Bucur, a Bihar megyei Rendőrség főkapitánya kiemelte, hogy február 28-án, amikor értesítették a rendőrséget az esetről, ő kiment a helyszínre, ahol már ott volt a mentőcsapat. A hatóságok gyors reakciójának és együttműködésének köszönhetően a tett elkövetésétől számított egy órán belül sikerült elfogni a tettest.

Beszámítható

Alin Leucea, az üggyel megbízott ügyész a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eset nem volt komplexnek nevezhető, hiszen nyilvánvaló volt a bűncselekmény jellege és a tettes személye, de azért tartott eddig a nyomozás befejezése, mert különböző ballisztikai vizsgálatokat, lőszerellenőrzést és boncolást kellett végezni. Leucea elárulta, hogy a vádlott azt mondta, hogy azért ölt, mert az áldozat 13 ezer euróval és különböző felszerelésekkel tartozott neki, de a nyomozás során az olasz férfi cégének könyvelésében nyomát sem találták semmiféle tartozásnak, és a tettes sem adott további támpontokat az általa említett anyagi követelésekről. Újságírói kérdésre válaszolva Adrian Bucur főkapitány elmondta, hogy Z.A.A. kérésére kiadták volna őt Olaszországnak, az olasz állampolgárságú tettes azonban éppen azt kérte, hogy ne otthon kelljen letöltenie börtönbüntetését. Ezért feltehetőleg az aradi fegyházba kerül majd. Szándékos emberölésért Romániában 15-25 év közötti börtönbüntetés jár, de mivel Z.A.A. már elfogásának pillanatában bevallotta tettét, és nem tüntette el a bűnjeleket, ezért a büntetési tétel egy harmadával csökken, vagyis Z.A.A. 10-17 év közötti börtönbüntetésre számíthat. A férfi mindvégig azt állította, hogy nem szándékos emberölést követett el, mert, mint elárulta, mindent attól tett függővé, hogy az áldozat hogyan fog reagálni, de az ügyészség szándékos emberölésnek minősítette a tettet, hiszen az olasz előkészítette és magával vitte a fegyvert és a lőszereket. Leucea hozzátette, hogy a tettes beszámítható, ítélőképességének birtokában van, tehát esetében nem volt szükség pszichiátriai vizsgálatra.

Kriminalisztikai laboratórium

A sajtótájékoztatón más témára áttérve Viorel Gavra főügyész felhívta a figyelmet arra, hogy egy olasz vállalkozó, bizonyos Gaetano Visali uniós pályázati források segítségével kriminalisztikai laboratóriumot kíván építeni Nagyváradon, amelyben büntetőjogi és magánjogi perekben is szükséges vizsgálatokat lehet majd elvégezni. A projektről csak azt tudta elárulni a főügyész, hogy kínaiak építenék fel, illetve a létesítményt, amennyiben felépül, az állam kapná használatba huszonöt évre.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!