ERDON Helyi hírek

2012.04.22. 14:30

Nagyvárosi legendák Váradon

Nagyvárad- Szombat este a PoetRhythMus Experiment meghívottjaként a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében koncertezett Gerendás Péter Liszt-díjas előadóművész és zenekara.

Nagyvárad- Szombat este a PoetRhythMus Experiment meghívottjaként a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében koncertezett Gerendás Péter Liszt-díjas előadóművész és zenekara.

 

Fájóan kevés érdeklődő volt jelen szombat este a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében Gerendás Péter Liszt-díj előadóművész és zenekara Nagyvárosi legendák című albumának lemezbemutató koncertjén, pedig sokkal többet érdemelt volna a jeles zenész. Egyebek mellett emlékezetes gitárszólói is alátámasztották ezt, akik nem voltak ott, igazán sajnálhatják, hogy lemaradtak a produkciókról. Különösen kiemelendő a Legendák asszonya című szám közben nyújtott teljesítmény, melyet talán még a gitárosfejedelem Carlos Santana is megirigyelhetne...

A romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium által támogatott rendezvény szervezői egyébként a Theatron Egyesület és az Aria Production voltak, melyek nevében Mátyás Zsolt színművész köszöntötte a minőségi zenei élményre szomjúhozó közönség tagjait. Arra hívta fel a figyelmüket: a (zenei) kultúrának befogadó szerepe van, mivel egyrészt megismertetjük magunkat a világgal, másfelől pedig mi magunk is könnyebben megismerhetjük a körülöttünk, velünk együtt élők világát. Ennek apropóján az említett két egyesület vezetői- rajta kívül Balogh Joe és Seidler András- április 21. és november 30. között PoetRhythMus Experiment néven koncertsorozatot szerveznek, amelynek keretében a hazai és nemzetközi zenei élet jeles képviselői lépnek színpadra. A céljuk az, hogy a szigorúan vett dzsessz muzsika határait kitágítva, olyan előadások szülessenek, melyek ötvözik a dzsesszt és a bluest a költészettel és a színházzal.

Mély mondanivaló

Ennek az utazásnak volt az első állomása Gerendás Péter szombat esti fellépése. Kilenc gyermeke közül kettő volt jelen a színpadon- Hanna-billentyűk és Dani- dobok-, a családhoz pedig Vasvári Róbert-fretless basszusgitár is csatlakozott. (Egyébként a művész hat gyermeke választotta a zenei pályát). A jó hangulatú, sok poénnal tűzdelt koncerten régebbi számok is felcsendültek, s noha látszólag mindvégig a humor dominált, azért mély mondanivalót és társadalomkritikát magukban hordozó, továbbgondolkodásra késztető szerzemények is elhangzottak (Sárga lámpafény, Miért láttál más). Személyes tapasztalatokból ihletődött, a költői képzeletet kifejező és „meglévő tartalékokra” támaszkodó szerzemények. Történetek az arcról, mely kicsit más, a fehér karácsonyról, a toronyóráról és unalmas, bágyadt délutánról. Arról, hogy sokszor miért nem állunk egymással szóba és miért kell szeretni a nőt. Felejthetetlen zenei élmény egy olyan nagyszerű művésznek köszönhetően, akit méltán jutalmazott többször is vastapssal lelkes és értő közönsége, nem engedve el őt mindaddig, míg kétszer vissza nem tért, legutoljára Szép Júlia „társaságában”.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!