ERDON Helyi hírek

2012.04.09. 11:41

Nagypénteki istentisztelet Várad-Olasziban

Április 6-án délelőtti nagypénteki istentisztelet keretén belül emlékeztek meg Jézus Krisztus szenvedésére és halálára a Nagyvárad-Olaszi Református Templomban.

Április 6-án délelőtti nagypénteki istentisztelet keretén belül emlékeztek meg Jézus Krisztus szenvedésére és halálára a Nagyvárad-Olaszi Református Templomban.

A nagypénteki istentiszteleten jelen voltak a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai is. Igét hirdetett Veres Kovács Attila református lelkipásztor. Prédikációjában felidézte a nagypénteki eseményeket (Lk 23, 33-57). „Vannak olyan események, amelyek beívódnak emlékeinkbe. Egy tragikus élmény, egy örömteli dolog megváltoztatja életünket. A részletek nem biztos, hogy megmaradnak, de maga az esemény igen. A négy evangélista kicsi eltérésekkel, de megírta a nagypénteki eseményeket, melynek gerince a megfeszítették, meghala és eltemetették”- mondta el a lelkipásztor. Hozzátette, hogy a nagypénteki történet az egész keresztény hit tengelye. Elhangzott, hogy amikor kimondjuk: meghalt értünk, akkor nem érezzük át a szavak mögötti jelentést és valóságot. Jézus nem fogadta el a fájdalomcsillapító szereket, nem akarta szenvedéseit enyhíteni, így téve eleget az Atya akaratának. A nagypénteki történésben benne van az emberileg felfoghatatlan krisztusi alázat, hiszen szenvedései közepette, törődött a mellette keresztre feszített két gonosztevővel is. A halál előtt pár órával Jézus megmenti lelkét a rablógyilkosnak, aki felismeri és megbánja bűneit: „Uram, emlékezzél meg én rólam, mikor eljössz a te országodban!” Jézus ezt válaszolja neki: „Bizony mondom néked: Ma velem leszel a paradicsomban.” Veres-Kovács Attila kihangsúlyozta, hogy ez a Nagypéntek igazi csodája, mikor az emberi ítéletet Jézus Krisztus átváltoztatja isteni bocsánattá. Az igehirdetés végeztével a Lorántffy gimnázium diáksága nagypénteki énekes-verses műsorát adta elő.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!