ERDON Helyi hírek

2012.04.04. 15:33

Magyarok a Zanglai Palotáért

Kőrösi Csoma Sándor halálának 170. évfordulója alkalmából filmvetítéssel egybekötött előadást tartottak a nagyváradi Posticumban Csoma egykori, a Himalájában megbúvó lakóhelyének felújításáról.

Kőrösi Csoma Sándor halálának 170. évfordulója alkalmából filmvetítéssel egybekötött előadást tartottak a nagyváradi Posticumban Csoma egykori, a Himalájában megbúvó lakóhelyének felújításáról.

A nagyváradi származású Irimiás Balázs, a Csoma Szobája Alapítvány elnöke mesélt Kőrösi Csoma Sándor egykori lakhelyének, a Zanglai Palota felújításának ötletéről, folyamatáról. A képekkel illusztrált előadás mindazokat a nehézségeket, ötletes megoldásokat, mindennapokat és a kalandos utakat mutatta be, amelyeket az önkéntesekből álló csapat 2008 óta minden nyáron a 4000 méter magasban átél, miközben újra életre keltik a Zanglai Palotát, ahol Kőrösi Csoma Sándor is lakott himalájai tartózkodása során, és ahol megírta az első tibeti-angol szótárat. Irimiás Balázs utazó, építész, önkéntes és projektmenedzser is egy személyben. Feleségével a Himaláján keresztül kerékpárral keltek át és 2007-ben eljutottak a Zanglai Palotához, amely magányosan állt lakatlanul, elhagyatottan és rendkívül rossz állapotban. Irimiás építészként rögtön azon kezdett el gondolkozni, hogy hogyan lehetne megmenteni az épületet. „2008 óta felkerekedünk és kimegyünk minden nyáron, hogy megmentsük az épületet az összeomlástól. Időjárástól függően 2-3 hónapig dolgozunk 4 ezer méter magasan a zanglai fejedelem embereivel együtt és felügyeljük, dokumentáljuk a helyreállítás munkálatait, hogy az a nemzetközi szakmai követelményeknek is megfeleljen”- mondta el Irimiás Balázs. A Csoma Szobája Közhasznú Alapítványt 2010-ben jegyezték be, azóta ők viszik tovább a projektet. Önkéntesekkel és a helyi emberekkel közösen vályog téglát vetettek, kijavították a falak repedéseit, a beszakadt födémeket kicserélték, a déli szárnyat helyreállították, de még mindig rengeteg munka van a palotán. Idén nyáron következik a palota északi szárnyának felújítása, ahol Csoma szobája is található. A renoválási munkálatokat az is nagyban nehezíti, hogy a magashegyi körülmények között faanyag hiányában nem tudnak állványozást építeni, ezért ipari alpinisták segítségével dolgoznak.

Projektek

A felújítás mellett az oktatásra, Csoma szellemi örökségének ápolására is nagy hangsúlyt fektet az alapítvány, ezért a helyi iskolákban oktatási tevékenységeket végeznek, tanszerekkel, könyvekkel látják el őket. Irimiás Balázs hozzáfűzte, hogy a helyi iskolákban kevesebb tanár van, mint diák, ezért a pedagógiai ismeretekkel rendelkező önkéntesek részt vállaltak az angol nyelv oktatásában, valamint rajz, ének és torna órákat is tartottak, mivel ezek a tantárgyak hiányoztak a helyi diákok órarendjéből. A Csoma palota felújítása mellett az Alapítvány, olasz társasággal közreműködve a tibeti buddhista szent építmények, a sztúpák renoválásával is foglalkoznak, valamint adománygyűjtést szerveznek egy újabb szolar iskola megépítésére, ami lehetővé teszi a téli időszakban is a tanítást. Az érdekes előadás végén az érdeklődők kérdéseire válaszolt Irimiás Balázs.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!