ERDON Helyi hírek

2012.04.05. 16:07

Könyvadományok bihari iskoláknak

Pető Csilla és Derzsi Ákos parlamenti képviselők magyar nyelvű könyvadományokat adtak át szerdán Bihar megyei iskolák könyvtárai számára.

Pető Csilla és Derzsi Ákos parlamenti képviselők magyar nyelvű könyvadományokat adtak át szerdán Bihar megyei iskolák könyvtárai számára.

Egész napos programmá változott a két RMDSZ-es politikus szerdai látogatása Bihar megyei, főként érmelléki magyar iskolákba, amelyre a sajtó képviselői is elkísérték őket. „Az RMDSZ és az Etnikumközi Hivatal közös pályázati programját bonyolítjuk le” - mondta az akcióról Pető Csilla, kifejtve, hogy tizenkét Bihar megyei magyar iskola könyvtára kap könyvcsomagot, és ez az akció, mely az Iskola másképp oktatási héten zajlik, része a Minden magyar gyerek számít! oktatási programnak. „Tekintettel arra, hogy az Iskola másképp oktatási program első alkalommal a 2011-12-es tanévben került bevezetésre, úgy gondoltuk, hogy ez az a hét, amikor a legalkalmasabb felkeresni személyesen a kiválasztott tizenkét iskolát, nem csak azért, hogy átadjuk ezeket a könyvcsomagokat, hanem azért is, hogy betekintést nyerjünk az iskolák programjába is. A könyvcsomagok nagyon értékes szépirodalmi, történelmi, helytörténeti, illetve néprajzi kiadványokat tartalmaznak” - mondta Pető Csilla. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy annak ellenére, hogy információs központokat hoztak létre az elmúlt tíz évben az iskolaközpontokban, és ezek az információs központok könyvtárat illetve számítógépes bázist is magukban foglalnak, ennek ellenére 1996 óta iskolai könyvtárak nem kaptak kimondottan magyar nyelvű könyvadományt. „A mai esemény egy tavalyi akció folytatása, mert tavaly Derzsi Ákos képviselő kollégával juttattunk el magyar iskolai könyvárakba könyvadományokat, de mivel tavaly még nem volt az Iskola másképp program, úgy gondoltuk, hogy ez az a periódus, amikor a legalkalmasabb átadni az ajándékokat” - tette hozzá

Látogatás

Derzsi Ákos a maga során kifejtette, hogy azért is visznek könyvadományokat az iskolákba, mert „ebben a digitális világban már sajnos annyira háttérbe szorult a könyv, hogy mi úgy gondoljuk, vissza kell vinni a gyerekek kezébe a könyvet, mert azt tudjuk, hogy azt szinte semmi nem pótolhatja. Azt szeretnénk, hogyha könyv formájában, vagy elektronikus eszközökön keresztül a gyerekek értékes dolgokat olvasnának.” A szerdai nap folyamán tíz iskolát keresett fel a két politikus ezek a következők: bihari Gáspár András Általános Iskola, Paptamási Általános Iskola, Bihardiószegi Általános Iskola, székelyhídi Petőfi Sándor Középiskola, Értarcsai Általános Iskola, mihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola, érsemjéni Kazinczy Ferenc Általános Iskola, albisi Irinyi József Általános Iskola, szalacsi Balaskó Nándor Általános Iskola, margittai Horváth János Iskolacsoport. A képviselők egy másik napon adják az adományokat a nagyszalontai Arany János Iskolacsoportnak és az élesdi Nicolae Popoviciu Általános Iskolának.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!