ERDON Helyi hírek

2012.04.05. 15:20

Honfoglalás témájú verseny volt

Hat megyéből érkeztek alkotások a nagyváradi Dimitrie Cantemir iskola által immár negyedik éve megszervezett történelmi vetélkedőre, melynek idei témája a honfoglalás volt.

Hat megyéből érkeztek alkotások a nagyváradi Dimitrie Cantemir iskola által immár negyedik éve megszervezett történelmi vetélkedőre, melynek idei témája a honfoglalás volt.

Csütörtökön, ünnepélyes keretek között vehették át az őket megillető díjakat a Képek dicső múltunkból elnevezésű verseny győztesei, a Dimitrie Cantemir iskolában. A program az iskola negyedikes diákjainak előadásával kezdődött: a gyerekek a Honfoglalás című rockoperából a Szállj, sólyom című dalt adták elő. „Nézz rám és ne ígérj, nézz rám és sose félj/ Ha nincs hely, ahol élj, indulj hazafelé” - énekelték a gyerekek, az V. osztályos Fándly Gergő szintetizátoros kíséretével.

Lelkesedéssel

A későbbiekben Biró Rozália alpolgármester köszöntet mondott a pedagógusoknak, amiért hihetetlen adni tudásukkal a hétköznapokat ünneppé tudják számunkra varázsolni, a gyerekeknek pedig azt, hogy lelkesedéssel vettek részt ezen a megmérettetésen. Kihangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekeknek olvasniuk, tájékozódniuk kellett a verseny előtt, s az otthoni beszélgetések a szülőkkel szintén az alkotási folyamat részét képezték. Az alpolgármester asszony öt jelképes, könyveket tartalmazó ajándékot adott át az általa legjobbnak ítélt alkotások készítőinek.

Pálhegyi László tanfelügyelő is elismerő szavakkal szólt a versenyről, mely a magyarságtudatot hivatott megerősíteni a gyerekekben, s felszólalt Codău Teodora iskolaigazgató is, aki kiemelte a szevezők szerepét, majd a diákok és diákcsoportok átvehetták az őket megillető díjakat.

Alkotások

A nagyváradi nyertesek: Sucian Brigitta, a Dimitrie Cantemir iskola III. osztályos tanulója, Székely Eduárd, a Nicolae Bălcescu iskola IV. osztályos tanulója, a Dimitrie Cantemir iskola IV. D osztályos tanulóinak Ősmagyarok csapata, Katona Ábel, a Szacsvay Imre iskola IV. osztályos tanulója, valamint Fándly Gergő Zoltán, az Ady Endre líceum V. osztályos tanulója. A verseny szervezői – Balajti Annamária, Barta Szilvia, Fándly Enikő és Stanca Melinda tanítónők – elmondták: az idén Bihar mellett Arad, Szatmár, Szilágy, Kovászna és Kolozs megye húsz iskolájából vettek részt diákok a versenyen. Mintegy 32 csapat és 183 egyéni versenyző (azaz hozzávetőleg 250 tanuló) indult a versenyen, s több mint kétszáz alkotás érkezett be. A versenyt tavaly szeptemberben hirdették meg, s a résztvevő tanintézetek a helyi szakaszok legsikerültebb alkotásait küldték el Váradra. Nagyon sokféle alkotás született, változatos technikákal, nemezből, agyagból, újrahasznosítható anyagokból, s rajzok is érkezetek szép számmal. Láttunk többek között jurtákat, nemezékszereket, ősmagyar legendák alapján készült agyagszobrokat, de a gyerekek elkészítették Attila kardját, s Lehel kürtjét is.

Előadás

A díjkiosztás után a diákok a Kolozsvárról érkezett Kincses Íjász Hagyományőrző Kör két tagjának jóvoltából egy rendhagyó történelemórán vettek részt. Többek között régi magyar hangszerekkel ismerkedtek meg – a harci kürttel, a dorombbal, a táltosdobbal – de betekintést kaptak a pásztoremberek világába, s a honfoglalás kori lovas és íjásztechnikával is megismerkedhettek, majd maguk is kipróbálhatták az íjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!