ERDON Helyi hírek

2012.04.21. 10:27

Falugyűléssé vált EMNP-fórum Érkeserűben

Bihar megye - Csütörtök este fórumot tartott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Érkeserűben (Kiskereki község). A kultúrházban megtartott esemény gyakorlatilag falugyűléssé változott, a kérdésekre Nyíri Sándor polgármester válaszolt.

Bihar megye - Csütörtök este fórumot tartott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Érkeserűben (Kiskereki község). A kultúrházban megtartott esemény gyakorlatilag falugyűléssé változott, a kérdésekre Nyíri Sándor polgármester válaszolt.

 

Az EMNP fórumára a kultúrház előtt gyülekeztek az érdeklődők csütörtök este Érkeserűben, miközben pár lépéssel odébb az RMDSZ Tulipán kaláka nevű akciójában annak résztvevői egy majdani piactér beton alapzatát öntötték. A fórum kezdetén Csomortányi István, az EMNP partiumi szervezési igazgatója köszöntötte a megjelenteket, kiknek száma mintegy 60 főre gyarapodott, amikor a már említett kalákások is megérkeztek. Az összejövetel első részében Csomortányi István ismertette az EMNP létrejöttének mozgatórugóit, majd céljaikat. Cáfolta azt a szerinte rosszindulatú híresztelést, hogy bizonyos külső hatásra alakult volna a párt, illetve azt, hogy a magyarság megosztására törekednének. "Ne bántsuk egymást, ne okozzunk maradandó sebeket, hogy később is tudjunk egymás szemébe nézni", fogalmazott, majd szavait az első sorban helyet foglaló Nyíri Sándor RMDSZ-es polgármester felé intézve hozzátette: nem az RMDSZ szavazótáborára apellálnak, hanem a passzív, vagy kiábrándult magyarokat akarják megszólítani. Véleménye szerint a Megyei Tanácsban az EMNP majdani tanácsosaival a magyarok akár többségbe is kerülhetnek, ha az RMDSZ megtartja legalább mostani tanácsosainak számát, a törvényhozásba pedig a módosult választási törvénynek köszönhetően akár mindkét párt bejuthat.

Kérdéscsomag

Statisztikai adatokra hivatkozva úgy vélte, hogy a magyarság nem lesz ott a választások utáni kormányban - akkor pedig mi értelme a parlamenti képviseletnek?- tette fel a kérdést. Ilyen helyzetben azt lehet tenni, hogy vigyázni kell a helyi javakra, értékekre, emberekre - mondta Csomortányi István. Mint kiderült, az EMNP korábban egy kérdéscsomagot intézett a községi elöljárókhoz, ez képezte volna a fórum gerincét. A témák felvetése során szó esett például a községi legelőkről - talán ez váltotta ki legtöbb indulatot. Szakács Aladár úgy vélte, hogy a "Néptanács" nem törődik Keserűvel, nem tartanak kihelyezett fogadóórákat, kívánnivalót hagy maga után az orvosi ellátás, rendezetlen a falu határa. Farkas Sebastian azt kifogásolta, hogy nem törődnek a romákkal, például nem adnak nekik földet. Erre azonnal jött is a replika a hallgatóság soraiból: "Már kaptatok, de eladtátok!" Adott pillanatban a fórum egy kérdezz-felelek formáját öltötte Csomortányi István és Nyíri Sándor között - erre jegyezte meg valaki, hogy ezt akár ketten is lerendezhették volna egymás között.

Várják a helyi tagokat

A helyi tanügyet ért kifogásokra Sztretye Erika igazgatónő válaszolt, míg Szabó Zoltán korábbi polgármester úgy vélte, hogy Csomortányi István valójában fogást keres az RMDSZ-en, és neki szegezte a kérdést: "Önök konkrétan mit tennének vezető pozícióban?" A válasz: olyan önkormányzatot szeretnének, ahol megoldják az emberek gondjait, ahol a munkákat helyi vállalkozók végezhetik, ahol átláthatóság és a lakossággal élő kapcsolat van. Nyíri Sándor is kérdezett: az EMNP-t ki képviseli helyben? Csomortányi István azt válaszolta, hogy egyelőre bemutatkozásról volt szó, és várják azt, vagy azokat, akik mögé oda állhatnak, és akit vagy akiket támogathatnak "Nagyváradról, Kolozsvárról, vagy akár Budapestről is". A szervezési igazgatónak nem volt könnyű dolga a moderálással a gyűlés vége felé, amikor már rendezetlenül, időnként fegyelmezetlenül szólaltak fel, vagy éppen kiabáltak közbe némelyek. Csomortányi István mintegy két és fél órás fórum végén köszönte meg a résztvevők megjelenését.

Rencz Csaba

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!