ERDON Helyi hírek

2012.04.27. 11:21

Előadás a korai nevelésről

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Iskolaközpont két tevékenységgel is bekapcsolódik az Iskolai nevelésre vonatkozó nemzetközi rendezvénysorozatba.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Iskolaközpont két tevékenységgel is bekapcsolódik az Iskolai nevelésre vonatkozó nemzetközi rendezvénysorozatba.

 

Az iskolai nevelésre vonatkozó tájékoztató jellegű nemzetközi rendezvénysorozat április 25–27. között zajlik. A Szent László iskolaközpont a lehetséges négy tevékenység közül kettőbe kapcsolódott be: az idei év témája a korai nevelés, amelyet Romániában a Mentsétek meg a gyermekeket Egyesület (Asociaţia Salvaţi Copii) többek között a Tanügyminisztériummal közreműködve szervezte meg. Az első tevékenységre április 25-én került sor, amikor is Pető Csilla parlamenti képviselő tartotta meg előadását a Korai gyermeknevelés a fejlődéslélektan szempontjából – tanulási stílusok, módszerek és eljárások címmel. Az előadás fő témája a fejlődéslélektan, a gyermekek korai nevelése, a szülők létfontosságú szerepe a tanulásban volt. A képviselő asszony először az egy-négy év közötti gyermekek neveléséről beszélt: a gyermek az első két évet otthon tölti, majd bölcsődébe, onnan a mini-, kis-, közép- és nagycsoportba kerül, és ettől az évtől kezdve az iskolákhoz átkerült előkészítő osztályt is el kell végeznie.

Tanügyi átszervezés

Pető Csilla kifejtette, hogy a tanügyi struktúra átszervezése azért volt szükséges, mert eddig a nyolcadik osztályt végző fiatalok 14 évesen már fekete munkát kellett vállaljanak, ha nem akartak továbbtanulni. Az átszervezéssel így leghamarabb 16 éves korban kerülnek ki a diákok az iskolából. Az előadás során szó esett a fiatalkori depresszióról is, amelyet legtöbb esetben a korai nevelés elhanyagolása, az odafigyelés hiánya okoz. A program végén a jelenlevő tanárok és szülők az előkészítő osztállyal kapcsolatban kérdezték a képviselő asszonyt. A második tevékenységre április 27-én kerül sor a Szent László Római Katolikus Óvodában, melynek témája: Nyitva van az Aranykapu – Rendhagyó szülői értekezlet. Előadást tart Pásztor Gabriella miniszteri tanácsos A kisgyermekek intézményes nevelésének fölöttébb szükséges voltáról címmel.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!