ERDON Helyi hírek

2012.04.03. 10:52

„Mindenben Istent keresni, szeretni és szolgálni”

Ezzel a mottóval nyitották meg az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Hám János Napok programsorozatot a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban.

Ezzel a mottóval nyitották meg az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Hám János Napok programsorozatot a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban.

 

Az idei évben immár tizenötödik alkalommal rendezték meg a Hám János Napokat a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpontban. A programsorozat tegnap reggel a szatmárnémeti Székesegyházban ünnepi szentmisével kezdődött, amit Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök celebrált, prédikációt mondott Ft. Nagy Bálint SJ, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium iskolalelkésze.

Az ünnepi mise után a Székesegyház előtt felállított Hám János szobornál helyezték el az emlékezés virágait, majd az iskolaközpontban folytatódott az ünnepség.

Ádámkó István, az iskolaközpont igazgatója nyitotta meg hivatalosan az XV. Hám János Napokat. Beszédében a programsorozat mottójával kapcsolatban – „Mindenben Istent keresni, szeretni és szolgálni” – elmondta, ez a három szó kifejezi az iskola nevelői, a szülők és a diákok közös küldetését. Majd beszédet mondott Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök, aki kiemelte, szerinte a szülői hivatás a legszebb. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke mondott köszöntőt, majd az iskola diákjainak kulturális műsora következett, aminek keretében a Históriás együttes bemutatója mellett diákok egy csoportja reneszánsz táncot is előadott. A szavalatok és népdalok mellett a II. osztály diákjai Nagy Orbán színművész vezetésében néptáncot mutattak be, majd Miclăuş Caludiu SJ, a Hám János Iskolaközpont spirituálisa a misszióról tartott előadást.

Ezután testvériskolai szerződést írt alá Ádámkó István, a szatmárnémeti Hám János Iskolaközpont igazgatója, valamint Ft. Holczinger Ferenc SJ, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium vezetője. Ádámkó elmondta, a két iskola már 1997 óta működik együtt és vesz részt közös programokon, ám a szerződés aláírásával reméli, olyan jövőbeni lehetőség nyílik a két iskola számára, mely segítségével sokkal szélesebb körű projekteket bonyolíthatnak majd le. Ezzel kapcsolatban Ft. Holczinger Ferenc SJ elmondta, a két intézménynek mások a tapasztalatai, de úgy gondolja, szükségük van egymásra.

Csuka Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!