ERDON Helyi hírek

2012.04.04. 12:40

Drogellenes akciók Nagyváradon

Túl lázadó vagy ahhoz, hogy vezessenek! címmel fiatalokat célzó drogellenes akciók zajlanak országszerte. A programot Nagyváradon a fiatalok ötletei alapján dolgozzák majd ki.

Túl lázadó vagy ahhoz, hogy vezessenek! címmel fiatalokat célzó drogellenes akciók zajlanak országszerte. A programot Nagyváradon a fiatalok ötletei alapján dolgozzák majd ki.

 

A Diákok Megyei Tanácsának több tagja, valamint több váradi iskolás vett részt a szerdai akción, melyet azzal a céllal szervezett meg a Regionális Megelőzési és Tanácsadási Drogközpont (CPECA), hogy kiderüljön: a fiatalok, mint legfőbb érintettek, hogyan képzelik el a drogellenes programokat, milyen akciókon vennének részt szívesen. A Prefektúra kistermében tartott találkozón először a Ilinca Șandor, a CPECA vezetőe, valamint Axinte Bogdan és Pop Octavian, a központ két munkatársa ismertette az országos program célkitűzéseit, valamint a fővárosi központ által továbbított javaslatokat.

Javaslatok

A tájékoztatásra irányuló programjavaslatok mellett eredeti ötletek is szerepelnek – például drogellenes graffiti-verseny, a témával kapcsolatos vetélkedő, továbbá klubokban, bárokban zajló tájékoztatás. Egy másik ötlet pedig az, hogy a program résztvevői szerte az országban ugyanabban az időpontban egyperces felállással és csenddel adózzanak azok emlékének, akik a kábítószerek miatt vesztették életüket.

Axinte Bogdan elmondta: az Országos Drogellenes Ügynökség igyekszik elérni, hogy az úgynevezett álomboltokban árult cikkeket ezentúl ne etnobotanikus szereknek nevezzék, hanem „új, pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkező szereknek”. Ez utóbbi sokkal inkább megfelel a valóságnak, hiszen ezekben a boltokban korántsem természetes növénykivonatokat árulnak, sokkal inkább veszélyes szintetikus vegyületeket. Mint megtudtuk, míg a fővárosban a heroinfogyasztás kezd aggasztó méreteket ölteni (már évekkel ezelőtt is ötezer fogyasztót tartottak számon), Nagyváradon főleg a marihuána hódít, illetve egyre népszerűbbek a boltban kapható pszichoaktív szerek.

Aggasztó

Jelenleg három ilyen bolt van Váradon. Mivel a legutóbbi alig pár héttel ezelőtt nyílt meg, ennek kapcsán a CPECA beadványt is küldött a Helyi Tanácshoz. „Pár év alatt nyolcról sikerült kettőre csökkenteni számukat, viszont ha újak jelennek meg, az egyáltalán nem megnyugtató” - mondta kérdésünkre a központ munkatársa. A központ egyébként már évek óta igyekszik elérni, hogy ezek a boltok csak a városon kívül kaphassanak helyet, Axinte Bogdan szerint erre vonatkozó érvényes helyi tanácsi határozat is van.

Miután a központ munkatársai ismertették a projekt lényegét, a diákok nekiálltak saját ötleteiket papírra vetni. Mint megtudtuk, már több országos drogellenes akció zajlott, de eddig intézményekkel és civil szervezetekkel működtek együtt. A diákoknak most első alkalommal van lehetőségük tudatni elképzeléseiket.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!