ERDON Helyi hírek

2012.04.13. 12:54

Bemutatkoznak a rektorjelöltek

A Nagyváradi Állami Egyetem rektorjelöltjei és a választók közötti közvetlen párbeszéd kialakításáért öt bemutatkozó jellegű találkozót szerveznek a következő napokban.

A Nagyváradi Állami Egyetem rektorjelöltjei és a választók közötti közvetlen párbeszéd kialakításáért öt bemutatkozó jellegű találkozót szerveznek a következő napokban.

Az egyetemi szenátus szervezésében a választási jogosultsággal rendelkezőknek öt alkalommal lesz lehetőségük találkozniuk a hat rektorjelölttel. A találkozózók alkalmával a potenciális választók, professzorok, a diákszenátorok megismerkedhetnek a hat jelölt rektorjelölti pályázatával, valamint kérdéseket tehetnek fel. Mind az öt találkozó menetrendje ugyan az lesz, a különböző karok különböző időpontokban vesznek részt az eseményen. Az első találkozóra április 12-én került sor az egyetem Aula Magna termében. A hat rektorjelölt: dr. Bungau Constantin, dr. Chiriac Mircea-Adrian, dr. Felea Ioan, dr.Horga Ioan, dr. Ilies Alexandru és dr. Ionescu Gheorghe-Constantin egyetemi professzorok. A jelöltek sorsolás útján kialakult sorrend szerint beszéltek terveikről. Elsőként dr. Ionescu Gheorghe-Constantin ismertette céljait. Elmondta, hogy a csapat amellyel dolgozna, professzionistákból áll, akiknek megvan a teljes felkészültségük. Elsődleges céljai közé tartozik, hogy a váradi egyetem az ország tizenöt legjobb egyetemei közé tartozzon, az európai kritériumoknak megfelelni, valamint a tudományos kutatások fejlesztése. Dr. Ioan Horga aláhúzta minden egyetemen vannak problémák, de emellett van reményük és látóhatáruk is. Az első ok amiért jelentkezett ennek helyreállítása, a gyengeségek kiküszöbölésével és a lehetőségek megismerésével. Projektjében kiemeli a helyi önkormányzattal való közös projektek lehetőségét.

Projektek

Dr. Ilies Alexandru elmondta, hogy elsősorban a líceumokkal való közreműködést tartja fontosnak, hogy a diákok időben értesülhessenek a szakokról, karokról. Továbbá céljai között a Debreceni Egyetemmel egy közös előnyökkel és közreműködésre alapozott stratégiai partnerség kialakítása is szerepel. Dr. Ioan Felea elmondta, hogy nem a rektori címmel járó előnyök miatt jelentkezett, hanem elsősorban az intézmény érdekeit nézte, mit lehetne tenni az egyetemért. Pályázatában kiemelte, hogy fontosak a határon átnyúló projektek. Dr. Chiriac Mircea-Adrian céljai között többek között a következők szerepelnek: a tudományos kutatások fejlesztése, a szakterületeiken alkalmazott végzősök számának növelése, sport aktivitások növelése, valamint a végzett hallgatókkal szoros közreműködést kialakítása. Dr. Bungau Constantin jelenlegi rektorhelyettes beszédében kiemelte a teljesítmény és kiválóság finanszírozásának szükségességét, valamint aláhúzta, hogy a következő vezetőségnek sem szabad ezek útjába állnia. Az öt-öt perces bemutatkozó szövegek után a jelölteknek általános kérdésekre kellett válaszolniuk, majd a közönség feltehette személyre szabott kérdéseit is. A sajtó ezen az alkalmon nem kérdezhetett. A rektorjelöltek terveinek részletes megismerése érdekében a rektorjelölti pályázatok elérhetőek az egyetem honlapján (www.uoradea.ro – Alegeri academice 2011-2012 menüpont alatt).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!