ERDON Helyi hírek

2012.04.08. 14:28

A verespataki aranybánya-beruházás engedélyezési folyamatának leállítását kérik

A verespataki aranybánya-beruházás engedélyezési folyamatának leállítását kérik a román kormánytól a beruházást ellenző civil szervezetek arra a bírósági határozatra hivatkozva, amely szerintük érvényteleníti a beruházó területrendezési terveit - közölte Eugen David, az Alburnus Maior Egyesület elnöke pénteken az MTI-vel.

A verespataki aranybánya-beruházás engedélyezési folyamatának leállítását kérik a román kormánytól a beruházást ellenző civil szervezetek arra a bírósági határozatra hivatkozva, amely szerintük érvényteleníti a beruházó területrendezési terveit - közölte Eugen David, az Alburnus Maior Egyesület elnöke pénteken az MTI-vel.

Ugyanakkor a beruházást tervező Gabriel Resources kanadai vállalat a civil szervezetek álláspontjának szögesen ellentmondva azt állítja, hogy a beruházás engedélyezési eljárása folytatódhat.

A civil szervezetek pénteken közzétettek egy nyílt levelet, amelyet Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnöknek címeztek. Ebben arra kérik a kormányfőt, aki ideiglenesen a környezetvédelmi miniszteri tisztséget is betölti, hogy vegye figyelembe a romániai Fehér megyei táblabíróságnak ezen a héten megszületett ítéletét, amely a civil szervezetek szerint jogerősen érvényteleníti a beruházó számára kibocsátott önkormányzati területrendezési terveket.

Marius Liviu Harosa, a civil szervezetek érdekeit védő ügyvéd pénteken az MTI-nek nyilatkozva felidézte, hogy az első ilyen területrendezési terveket 2002-ben kapta meg a beruházó a verespataki helyi tanácstól. Rámutatott: jogi úton megtámadták az önkormányzati határozatot, és 2008 elején szintén a Fehér megyei táblabíróság jogerősen érvénytelennek nyilvánította ezeket a terveket, amelyek a beruházás elindításához szükségesek. A civil szervezetek azzal érveltek a bíróságon - magyarázta az ügyvéd, hogy olyan önkormányzati képviselők szavaztak 2002-ben, akik közvetlenül alkalmazottai voltak a beruházónak, így érdekbeli összeférhetetlenség esete állt fenn.

Az ügyvéd elmondása szerint 2009-ben az önkormányzat ismét megszavazta ugyanazokat a területrendezési terveket, amelyeket 2008-ban egyszer már érvénytelenített a bíróság arra hivatkozva, hogy a tanács összetétele időközben módosult, így nem állhat fenn érdekbeli összeférhetetlenség. Az ügyvéd szerint azonban így is voltak az önkormányzatban olyan képviselők, akiknek kereskedelmi szerződéseik voltak a beruházóval. Az ügyvéd szerint ez a második szavazás azért sem lehetett érvényes, mert az önkormányzat a hét évvel korábbi területrendezési terveket szavazta meg visszamenőleges hatállyal, és időközben bizonyos engedélyeik már lejártak, valamint a törvények is változtak. Az ügyvéd szerint a Fehér megyei táblabíróság ezért a héten jogerősen érvénytelenítette a 2009-ben kibocsátott területrendezési engedélyeket is, emiatt szerinte a román kormánynak le kell állítania a beruházás engedélyezési folyamatát.

A bányát megnyitni tervező Gabriel Resources szerint azonban a legutóbbi bírósági határozatnak nincs semmi köze az engedélyezési folyamathoz. Ugyanis az ítélet egyrészt "csak az önkormányzatban lebonyolított szavazás procedúrájára" vonatkozik, másrészt az úgynevezett zonális területrendezési tervet semmisíti meg, a beruházó pedig rendelkezik 2002 óta ilyen érvényes dokumentummal - állítja a beruházó. Ezért a vállalat szerint folytatódhat az engedélyezési folyamat.

Dan Suciu, a román kormány szóvivője az ügyben a Bloomberg portálnak úgy nyilatkozott, hogy a kabinet nem kapott semmilyen értesítést a bíróságtól Verespatak ügyében.

A Gabriel Resources a Rosia Montana Gold Corporation román-kanadai vegyes vállalat révén 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával az erdélyi Verespatakon. Jelenleg a román kormány tárcaközi szakértői bizottsága vizsgálja a beruházás környezeti hatástanulmányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!