ERDON Helyi hírek

2012.03.26. 09:11

Ülésezett a nagyváradi Várszövetség

Nagyvárad- A napokban stílszerűen a váradi vár ódon falai közt tartották soron következő összejövetelüket a helyi Várszövetség tagjai. A megbeszélés fő témája az emléktáblák megóvása volt.

Nagyvárad- A napokban stílszerűen a váradi vár ódon falai közt tartották soron következő összejövetelüket a helyi Várszövetség tagjai. A megbeszélés fő témája az emléktáblák megóvása volt.

 

 

 

A találkozójuk kezdetén a Várszövetség tagjai Mihálka Nándor és Porsztner Kitti régészek vezetésével megtekintették az egykori Fejedelmi Palotában zajlott felújítási, illetve feltárási munkálatok eredményeit, majd a nyári színházban folytatták a tanácskozást. Sárközi Zoltán, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány soros elnöke arra hívta fel a figyelmet: a főleg Kordics Imre munkájának köszönhető számításaik szerint Nagyváradon körülbelül 234 emlékhely vagy emléktábla létezik –164 magyar és 70 román–, azonban hivatalosan leltárba véve ezek közül csupán 28 darab van (melyek közé nincsenek besorolva a síremlékek). Mindez azért okoz problémát, mivel rongálások vagy lopások esetén a legtöbbször nem tudnának feljelentést tenni, hiszen nincs birtokosa ezeknek a kompozicióknak. Sárközi Zoltán ezért azt kérte a jelenlevőktől: tegyenek javaslatokat arra nézve, hogy miként lehetne megjelölni ezeket az emlékhelyeket vagy -tárgyakat. Többen is azt indítványozták ugyanakkor (például Dukrét Géza ny. tanár, Péter I. Zoltán helytörténész és Sárközi Zoltán), hogy küldjenek írásos megkeresést a magyar történelmi egyházaknak, melyben kérik, hogy jelezzék, milyen tulajdonjogokkal rendelkeznek. Gavrucza Tibor református lelkipásztor úgy vélte: eszmeileg is fel kellene értékelni a táblákat, majd azzal az ötlettel állt elő, hogy egy M betűvel jelöljék meg a műemlékeket, melyhez sorszámot mellékelnének. Mások részéről felvetődött az is, hogy esetleg hologramot használjanak, chipet vagy fehér alapon fekete kódot a megjelölésre.

 

Turisztikai szezon

 

Az összejövetelen szó esett ezen kívül arról is, hogy miként lehetne szabályozni a műemlék táblákat tartalmazó épületek falának minőségét, illetve színét. Jakabffy László mérnök arra hívta fel a figyelmet: a várban zajló renoválási munkálatok során elérkeztek egy olyan szakaszba, hogy néhány épületre ismét ki lehetne tenni a műemlékjelleget mutató táblát. Szintén ő volt az, aki jelezte: lassan elkezdődik az idegenforgalmi szezon, így ideje lenne elgondolkodni azon, hogy miként lehetne szervezett formában lebonyolítani a várlátogatásokat, amihez az is hozzátartozna, hogy valamiképpen parkolási helyet biztosítsanak a turistákat szállító buszoknak.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!