ERDON Helyi hírek

2012.03.29. 16:00

Sok fontos projekt megyénkben

Jelentős Bihar megyei környezetvédelmi projekteket is aláírt Borbély László környzetvédelmi miniszter nagyváradi látogatása során. Az állatkerti felújítási munkálatokat is megtekintette.

Jelentős Bihar megyei környezetvédelmi projekteket is aláírt Borbély László környzetvédelmi miniszter nagyváradi látogatása során. Az állatkerti felújítási munkálatokat is megtekintette.

 

 

Csütörtök délelőtt Bihar megye polgármestereivel tartott megbeszélést a miniszter a környezetvédelmi projektek témájában, dél körül pedig két Nagyváradra, s nyolc egyéb Bihar megyei településre vonatkozó projektet írt alá. Amint Pásztor Sándor, az igazgatóság vezetője elmondta, az Adony patak kiépítésére vonatkozó pályázat teljes értéke majdnem 18 millió lej, ebből a minisztérium 5, az unió pedig csaknem 13 millió lejt biztosít. A második nagyváradi beruházás során a Kis Körös partját rendezik Biharpüspökiben, ennek teljes értéke csaknem 3 millió euró, melyből 588 ezer eurót az országos költségvetésből biztosít a minisztérium, a többit pedig az unió fizeti a kohéziós alapokból.

 

Elismerés

 

Borbély László környezetvédelmi miniszter elismerő szavakkal illette a Körösök Vízügyi Igazgatóságot, mely – mint elhangzott – nem várta meg az állami támogatást, hanem mostanra el is végezte a munkálatok 60-65%-át. A partok kiépítése a bicikliutak létesítését is magába foglalja. „Ezentúl az autóknak elsőbbséget kell adniuk a bicikliknek” - jegyezte meg a miniszter.

Amúgy Bihar megye jól áll a környezetvédelmi pályázatok terén: országos szinten 254 környezetvédelmi projektet hagytak jóvá, ezek közül 12 projekt vonatkozik Bihar megyére, s összértékük csaknem 79 millió lej.

A későbbiek során nyolc település – Belényesújlak, Esküllő, Ișlaz, Érszőllős, Margitta, Csatár, Székelyhíd és Berettyócsohaj – polgármesterével ít alá környezeti pályázatokat a miniszter. Ezek az említett települések vízellátásának rehabilitációjára vonatkoznak.

 

Javulás

 

Ezt követően rövid sajtótájékoztatót tartott Borbély László, melyen elmondta: jelenleg Bihar megye 544 millió euró értékű uniós projektet bonyolít le a környezetvédelmi minisztériumon keresztül. A vizekre vonatkozó projektekkel jó iramban haladnak, viszont a hulladékgazdálkodásra vonatkozóakkal késésben vannak. Bár az uniós pénzalapok lehívása terén Románia az utolsó helyen állt, úgy tűnik, javulás állt be ezen a téren, hiszen három hónap alatt 100 millió euró értékű számlát továbbítottak Brüsszel felé. Borbély László kihangsúlyozta: a Körösök Vízügyi Igazgatóság élen jár az infrastruktúrára vonatkozó projektek lebonyolítása terén, térségünk többmint 30 millió euró támogatásban részesül.

 

Fenntartások

 

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: nem engedélyezett palás kőzetgáz kitermelésére vonatkozó kérelmet, egyetlen ilyesmire vonatkozó dokumentum sem érkezett mostanáig a környezetvédelmi minisztériumhoz. Amennyiben lesz ilyen kérvény, egy átfogó környezeti tanulmányt készítenek majd, s csak akkor hagyja jóvá, ha meggyőződik arról, hogy ez nem ártalmas a környezetre nézve. Azt is hozzátette: az uniós szabályok ugyan nem tiltják ennek a fajta gáznak a kitermelését, neki személy szerint viszont fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, mivel az eljárás során nagymennyiségű földalatti víztartalékokat kell elmozdítani, ezenkívül pedig a földmozgásokra is hatással van a kitermelés, s Romániában amúgy is könnyen történhetnek földmozgások. Két hét múlva mindenesetre lesz egy találkozó a téma szakértőivel, tette hozzá a miniszter.

 

Tarlótüzek

 

Arra a kérdésre, hogy jelen pillanatban mit tart elsődlegesen fontosnak, a miniszter elmondta: rengeteg esetben okoz tüzet a tarlóégetés, megengedhetetlen, hogy több száz hektárnyi földterületet érintsen mindez. Már szólt a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségnek, hogy ne adjon pénzt azoknak a földtulajdonosoknak, ahol ilyesmi történt. „Hogyhogy ismeretlen tettesek? Köztudott, hogy az esetek 99%-ban maga a tulajdonos felelős mindezért” - mondta a miniszter. A tarlótüzek számának csökkentésén kívül fontosnak találja az országos környezetvédelmi stratégia kidolgozását is, melyben sokkal hangsúlyozottabban kell szerepelnie a környezeti bűntettnek, s az ilyesmit sokkal szigorúbban is kell bírságolni, mint mostanáig.

 

 

Borbély László környezetvédelmi miniszter következő állomása a Nagyváradi Állatkert volt, ahol Biró Rozália alpolgármesterrel, valamint a nagyváradi piacrendészet képviselőivel, s az állatkert vezetőjével találkozott. A piacrendészet képviselői elmondták, hogy bár a rendelkezésükre álló 17,8 millió lejből mintegy 15 millió lejre vonatkozó munkálatokat szerződtek le, a fennmaradó összegre is szükség lenne. Többek között egy másodlagos fűtési rendszert szeretnének létrehozni az állatok nagyobb biztonsága érdekében, beton helyett kövekből kirakott utakat szeretnének, továbbá több padot, hangosítót, kamerákat. A miniszter ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy megpróbál közbenjárni az ügy érdekében, majd megnézte, hogyan zajlanak a felújítási munkálatok.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!