ERDON Helyi hírek

2012.03.05. 08:08

Rekordszámú minta a túrterebesi borversenyen

Szatmár megye – Különleges borokhoz különleges helyszín dukál, ez lehetett az, ami arra indította a szervezőket, hogy a Perényi-kastély pincéjében szervezzék meg a 6. Túrterebesi Borversenyt, amelyen idén megduplázódott a nevezők száma. Idén 81 mintát neveztek be.

Szatmár megye – Különleges borokhoz különleges helyszín dukál, ez lehetett az, ami arra indította a szervezőket, hogy a Perényi-kastély pincéjében szervezzék meg a 6. Túrterebesi Borversenyt, amelyen idén megduplázódott a nevezők száma. Idén 81 mintát neveztek be.

 

Szatmár megye egyik legjobb borversenyének nevezte a túrterebesit Komáromi József, aki idén is a zsűri elnöke volt a település mustráján. Az eseményt idén egy „méltó” környezetben, a Perényi-kastély pincéjében rendezte – a helyi polgármesteri hivatal támogatásával – Gyákon Viktór és Sável Gábor.

A hatodik borverseny nemcsak a borszakértő megtisztelő megjegyzése miatt maradhat emlékezetes a helyieknek, hanem azért is, mert idén rekordszámú mintát, 81-et neveztek be a szőlőtermelők. „Az első versenyen 27 minta volt benevezve a versenyre, tavaly már meghaladtuk az ötvenet, de a mostani 81 minden elképzelésünket felülmúlta – mondta lapunknak Gyákon. – Idén harmincnyolc borász nevezett a versenyre, közülük több mint fele először vesz részt a mustrán” – folytatta a település alpolgármestere, aki hozzátette, a benevezett vörösborok száma is egyre több: a 2012-es versenyen a 43 fehérbor mellett 38 volt a vörösbor mintáinak a száma.

 

Új fajták

„Nőnek az elvárások, az igényesség küszöbét is emelni kell. Túrterebesen már nem arról beszélünk, hogy jó vagy rossz a bor, hanem, hogy mennyire jó” – mondta Komáromi József.

A túrterebesi borászok egyébként többször is „kifogtak” a zsűrin, akik megismerhettek egy Erdélyben még kevésbé elterjedt fajtát, a Siegerrebét. Sável Vendel fehérbora meg is győzte a bírákat (Komáromi József, Umhauser Valéria, Benze Zoltán), és aranyéremmel jutalmazták a Németországból származó fajtát. Az Acolonnal Komáromi József „ismerkedett”, de Oláh Zsolt vörösbora csak ezüstöt kapott.

„Az a bor, ami Túrterebesen bronzérmet kap, az alföldön valószínűleg aranyat érhet” - mondta Benze Zoltán.

A benevezett fehérborok közül egyébként 17 kapott aranyat, 12 ezüstöt és 5 bronzot, a vörösborok közül pedig 12 arany-, 12 ezüst- és 10 bronzérmet érdemelt. A Nagy Aranyérmet Oláh János és fia, Csaba 2011-es Muscat Ottonelje érdemelte ki.

Az eseményen jelen voltak Günthner Tibor szenátor mellett Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba alprefektus és Scholtz Béla, a Szatmár Megyei Agrárkamara munkatársa, akik már a májusi megyei borversenyről is tárgyaltak, ennek helyszíne valószínűleg Túrterebes lesz.

 

 

A túrterebesi borverseny eredménye

Fehérborok

Aranyérmesek: Reizer György (Muskotály), Mekker Mathias (Cuvée), Elek Imre (Muskotály), Elek Imre (Sauvignon Blanc), Oláh János (fűszeres Tramini), Sável Vendel (Siegerrebe), Elek Imre (Tramini), Mezei Mihály (Sauvignon), Bauer Tibor (Cuvée), Porombavits Gellért (Cuvée), Porombavits Gellért (Olaszrizling), Oláh János és fia, Csaba (Cuvée), Oláh Zsolt (Rizlingszilváni), Elek Imre (Radames), Mezei Mihály ( Sauvignon Blanc), Sável Vendel (Sárgamuskotály), Elek Imre (Olaszrizling).

Ezüstérmesek: Nagy József (Cuvée), Sável Vendel (Cuvée), Stucz Ferenc (Cuvée), Czumbil József (Királyleányka), Mekker György (Cuvée), Oláh Gizella (Leányka-Muskotály), Francia János (Cuvée), Elek Imre (Rajnai rizling), Bodor Jenő (Cuvée), Oláh Zsolt (Rizling), Simon Tibor (Cuvée), Elek András (Muskotály – Cserszegi Fűszeres).

Bronzérmesek: Oláh János és fia, Csaba (Leányka), Kiss Kálmán (Királyleányka), Mekker Tibor (Cuvée), Schönberger Csaba (Cuvée), Prukker Ferenc (Muskotály).

Vörösborok

Aranyérmesek: Mezei Mihály (Merlot), Porombavits Gellért (Vegyes), Sável Vendel (Vörös), Oláh János és fia, Csaba (Vegyes), Schönberger Csaba (Vegyes), Feigi Miklós (Vegyes), Elek Imre (Vörös), Oláh Zsolt (Dornfelder), Mekker Tibor (Vegyes), Elek András (Radames), Reizer György (Vegyes), Elek Imre (Merlot).

Ezüstérmesek: Bauer Lajos (Vörös), Elek Imre (Merlot), Czumbil József (Vegyes), Födeles József (Vegyes), Reizer György (Cabarnet Sauvignon), Reizer György (Barrique), Darabán Róbert (Vegyes), Elek Imre (Vegyes), Elek Róbert és lánya (Merlot), Schönberger Csaba (Vegyes), Gyákon György (Vegyes), Oláh Zsolt (Acolon).

Bronzérmesek: Mekker Csaba (Vegyes), Prukker Ferenc (Kékfrankos), Mekker Márk (Vegyes), Kornis Sándor (Vegyes), Gyákon Viktor (Vegyes), Erli Csaba (Vegyes), Mekker György (Vegyes), Erli Csaba (Vegyes), Bauer Tibor (Vegyes), Elek András (Merlot).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!