ERDON Helyi hírek

2012.03.06. 11:20

Ökumenikus női imanap Poklostelken

Bihar megye - „Győzedelmeskedjen az igazság”- ezzel a központi témával szervezték meg világszerte az Ökumenikus Női Imanapot. Poklostelken mintegy 90 személy vett részt rajta.

Bihar megye - „Győzedelmeskedjen az igazság”- ezzel a központi témával szervezték meg világszerte az Ökumenikus Női Imanapot. Poklostelken mintegy 90 személy vett részt rajta.

 

 

Vasárnap délután zsúfolásig megtelt a poklostelki református gyülekezet imaterme, ahol öt település - Poklostelek, Hegyközszentmiklós, Szentjobb, Micske, Papfalva - történelmi felekezeteinek nőtagjai ünnepelték együtt az asszonyok legnagyobb ökumenikus imanapját. Poklostelken hagyománya van a női világimanap rendezvényének, hisz a közösség már negyedik éve vesz részt a programsorozatban, tudtuk meg Erős-Joó Enikő lelkipásztonőtől, aki az eseménysorozat helyi főszervezője. Az 1870-es években indult kezdeményezés célja a közösségek megerősítése, az ismeretátadás, valamint a különböző országok keresztény női csoportjaival történő kapcsolatfelvétel elősegítése.

 

Liturgia Malajziából

 

A köszöntés és bevezető után a jelenlévők megismerhették Malájzia földrajzát, történelmét, társadalmi viszonyait, az ország érdekességeit, valamint az ottani nők hátrányos helyzetét. A szellemi táplálék után a jelenlevők a lelki, hitbeli táplálékot is megkaphatták a malajziai nők által összeállított liturgia során, melynek vezérmotívuma az igazságosság volt. Az igét Erős-Joó Enikő hirdette, a könyörgések pedig felváltva hagyták el a közösségek tagjainak ajkait.A liturgiában megjelent a malajziai nők helyzete, imáikban az igazságtalanság elviseléséhez szükséges erőért, bátorságért könyörögtek. Számukra a nehézség is indíték arra, hogy magasztalják és dicsőítsék Istent.

 

Egy család vagyunk

 

Az asszonyokra mindig mély benyomást tesz, ha távoli országokban élő asszonyok életéről, vallási és kulturális helyzetéről hallhatnak. Ilyenkor fogalmazódik meg, hogy bár nagyon különbözőek életfeltételeink és lehetőségeink, mégis egy nagy keresztény család tagjai vagyunk. Nem az a fontos,hogy milyen felekezetből és milyen országból gyűlünk össze, mert a cél ugyanaz: a közös imádság. A szertartás közben a micskei fiatalok örvendeztették meg jelenlévőket furulyás és gitáros énekeikkel. A rendhagyó egybejövetel méltó befejezésként a szellemi és lelki táplálék után a jelenlévők a testi táplálékot is magukhoz vehették az agapé során.

Kuzsma Tünde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!