ERDON Helyi hírek

2012.03.06. 13:49

Nem szakadt meg az ellátás

Úgy tűnik, a a morfiumkészítmények krízise nem az egyedüli az onkológiai gyógyszerek területén az országban. Információink szerint Bihar megyében egyelőre mindössze egy készítmény hiányzik.

Úgy tűnik, a a morfiumkészítmények krízise nem az egyedüli az onkológiai gyógyszerek területén az országban. Információink szerint Bihar megyében egyelőre mindössze egy készítmény hiányzik.

 

 

Minden gyógyszergyártónak legalább két hónappal előre jeleznie kellene szándékát, ha ki akar vonulni a hazai piacról, ezzel szemben a morfiumkészítményeket forgalmazó Mundifarma ezt két nappal a tevékenysége beszünetése előtt jelezte – tudatta a napokban Vasile Cepoi egészségügyi államtitkár. Viszont nincs erre vonatkozó törvényes előírás, úgyhogy a cég nem is büntethető emiatt. A Mediafax értesülései szerint Ritli László egészségügyminiszter bízik abban, hogy sikerül meggyőznie az egyedüli gyártót, hogy folytassa hazai tevékenységét. Ezzel együtt, a miniszter szerint a krízis, melyről az utóbbi időben szó volt, mesterségesen keltett, ugyanis többféle morfiumkészítmény létezik, s az orvosok ezzel tisztában vannak. A kormány mindenesetre 750 ezer lejt különített el arra, hogy sürgősségi eljárással megvásárolhassák az onkológiai betegek számára szükséges morfiumkészítméyneket.

 

A jéghegy csúcsa

 

A Nemzetközi Gyógyszergyártók Romániai Egyesülete szerint a Mundipharma a feltételek szigorítása, a magas adók, illetve a pénzügyi kockázat növekedése miatt döntött a romániai tevékenység beszüntetése mellett. „Nem gondoltuk, hogy megszakadhat a gyógyszerellátás, valószínűleg tartalékokat kell teremtsünk. Mostanáig nem volt példa ilyesmire” - nyilatkozta Vasile Cepoi.

Viszont úgy tűnik, hogy a morfiumkészítményekkel kapcsolatos gondok csak a jéghegy csúcsát jelentik: a Mediafax információi szerint az utóbbi időben csaknem tízféle citosztatikum tűnt el a gyógyszertárak polcairól – ezek közül több olcsó, hazai készítmény, melyeket drágábbakkal kell helyettesítsenek a betegek. Cezar Irimia, az Onkológiai Betegek Egyesületei Szövetségének elnöke szerint a hazai betegek arra kényszerülnek, hogy külföldről, saját pénzükből vásárolják meg a szükséges termékeket.

 

Egy hiánycikk

 

Bihar megyében nem szakadt meg az onkológiai betegek gyógyszerellátása (a morfiumkészítményeket is beleértve), nyilatkozta portálunknak dr. Mihuțiu Simona, a Megyei Kórház onkológiai osztályának vezetője. Viszont februárra nagyon kevés pénzt kaptak erre az egészségbiztosítási pénztártól. Azóta a szükséges összeg megérkezett, azonban most már sietni kell a beszerzéssel, nehogy a tartalékok végére érjenek. Előreláthatólag a közeljövőben nem lesznek gondok, persze a pénz kevés, nem lehet tudni, hogy az év második felére futja-e. Jelenleg az egyedüli gyógyszer, melyet nem tudnak biztosítani a Bihar megyei betegeknek, a Cisplatin. Ez egy olcsó citosztatikum, melyet december óta csak megszakításokkal tudnak beszerezni. Ez viszont nem pénzhiány kérdése: valószínűleg pont azért, mert olcsó, a gyártása nem kifizetődő. Vannak esetek, amikor helyettesíthető más készítménnyel, s van, amikor nem. Jelenleg a Bihar megyei betegeknek azt ajánlják, hogy próbálják meg beszerezni Magyarországról, bár ott is akadozik az ellátás. Mint megtudtuk, egyhvai kezelés ezzel a gyógyszerrel mintegy 200 lejnek megfelelő összegbe kerül, s ez elenyésző a citosztatikumok átlagárához képest, hiszen vannak, amelyeknek ára havonta több tízezer lej. Jelenleg Bihar megyében mintegy tíz betegnek lenne szüksége Cisplatinra, s körülbelül négy azoknak a száma, akik esetében nem helyettesíthető mással a kezelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!