ERDON Helyi hírek

2012.03.14. 12:27

Kokárdakészítés a Lorántffy Központban

A Magyar Állampolgárok Klubja kokárdakészítést szervezett március 13-án délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.

A Magyar Állampolgárok Klubja kokárdakészítést szervezett március 13-án délután a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.

 

A kokárdán a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezi. A „Háromszínű magyar zászló, dicső jel!” Petőfi-gondolat jegyében a Magyar Állampolgárok Klubjának tagjai is együtt készültek a nemzeti ünnepre. Kavinszki András, a klub vezetője elmondta, hogy fontos a közös kokárdakészítés, hiszen március 15-én sokan igénylik a nemzeti színű szalagot. Hozzáfűzte, hogy a magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől Szendrey Júliától, illetve Laborfalvi Rózától kaptak kokárdát a forradalom estéjén. Viszont igaz az is, hogy a színek ezeken fordított sorrendben voltak, tehát a piros kívül, a zöld pedig belül. A téves történelmi berögződés és a hagyomány miatt, manapság is legtöbbször piros szélű kokárdát hordanak az emberek. Kavinszki András hozzátette, arról is vita folyik, vajon egy szalagból, vagy többől is lehet varrni kokárdát. Hozzáfűzte: „a lényeg az, hogy büszkén viseljük nemzeti színű kokárdánkat szívünk felett.” Az eseményen a fiatalabb generáció tagjai is jelen voltak, hogy betekintést nyerjenek a kokárdakészítés művészetébe, így elmondható, hogy az estén nem csak a nemzeti ünnepre készültek a jelenlevők, hanem a kokárdakészítés hagyományát is továbbadták a fiatalabb nemzedéknek.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!