ERDON Helyi hírek

2012.03.05. 10:42

Indít polgármestert az RMDSZ 15 százalék felett

Nem csak a városokban fontos az, hogy polgármester-jelöltje legyen a magyar lakosságnak, hanem a községekben is. A 2012-es helyhatósági választásokon is prioritása ez az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének, derül ki Csehi Árpád beszámolójából.

Nem csak a városokban fontos az, hogy polgármester-jelöltje legyen a magyar lakosságnak, hanem a községekben is. A 2012-es helyhatósági választásokon is prioritása ez az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének, derül ki Csehi Árpád beszámolójából.

 

A napokban minden helyi RDSZ szervezet elindította a júniusi helyhatósági választásokat megelőző jelöltállítási procedúrát. Ám mielőtt a jelölteket konkrétan meg lehetne nevezni, a belső szabályzat szerint a jelenleg mandátumukat töltő választott önkormányzati tisztségviselőknek be kell számolniuk az elmúlt években végzett munkájukról. „Erre a folyamatra március 20-ig van lehetőségük a helyi szervezeteknek, tehát eddig kell olyan választmányi vagy küldöttgyűlést összehívniuk, amelyen meghallgatják, majd elfogadják a jelenleg mandátummal rendelkező tisztségviselők beszámolóit” – magyarázta Csehi Árpád, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, majd elmondta, hogy az ezekről készült jegyzőkönyveket a megyei szervezet ügyvezetősége is megkapja, így könnyebb lesz összesíteni a megvalósításokat is.

Ahhoz, hogy valaki az önkormányzati választáson jelölt lehessen, össze kell, állítson egy dossziét (önéletrajzi adatlap, politikai-, jelölési, illetőleg választási nyilatkozat), amelyet legkésőbb március 21-én 20 óráig adhatnak le. Amennyiben valaki óvni szeretne, megteheti március 23-ig, s még aznap este választ is kap a megyei választási bizottságtól.

„A helyi szervezetekre bíztuk azt, hogy a sajátosságok figyelembevételével mely előválasztási módszert szeretnék alkalmazni. Lehet urnás vagy elektoros szavazással rangsorolni a jelölteket” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ belső demokráciáját jelentő módszerek sokszínűségére Csehi Árpád. Függetlenül attól, hogy melyik módszer mellett döntenek a rangsorolás és a listák véglegesítése április 19-én 20 óráig meg kell hogy történjen minden Szatmár megyei helyi szervezetnél. Ezen előválasztási procedúrákat felügyeli az adott község megfigyelésével megbízott Állandó Bizottsági tag is. Április 23-án 20 órakor pedig lezárul az óvási szakasz, amely után már a végleges listák állnak majd az RMDSZ rendelkezésére.

Csehi Árpád azt is kihangsúlyozta, hogy a 2012-es helyhatósági választáson minden olyan településen kötelező módon polgármester-jelöltet indít a szervezet, ahol a magyarság aránya meghaladja a 15 százalékot. „Az a célunk, hogy minél több helyen legyen polgármester-jelöltünk, így kevés az esély arra, hogy ez alól a belső szabály alól kivételt tegyünk” – árulta még el Csehi Árpád.

A helyi szervezetek a Megyei Küldöttek Tanácsának legutóbbi gyűlésén már megkaptak minden olyan dokumentációt, amely szükséges az előválasztáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!