ERDON Helyi hírek

2012.03.26. 09:14

Elkészült Nagyvárad zajtérképe

Nagyvárad- A Polgármesteri Hivatal dísztermében – gyér érdeklődés mellett – egy közvita keretében a város zajtérképének előzetes verzióját mutatták be azt ezt kivitelező cég munkatársai.

Nagyvárad- A Polgármesteri Hivatal dísztermében – gyér érdeklődés mellett – egy közvita keretében a város zajtérképének előzetes verzióját mutatták be azt ezt kivitelező cég munkatársai.

 

 

A közmeghallgatáson a váradi önkormányzat műszaki igazgatóságának képviselői is jelen voltak. Többek közt elhangzott: a 2002/49. számú európai uniós direktíva kötelezi arra a 250 ezres főnél több lakossal rendelkező városokat, hogy ötévente készítsenek zajtérképeket, az ennél kisebb települések –tehát Nagyvárad is– pedig 2012 januárjától kell eleget tegyenek ezen irányelvnek. Romániában a 2005/321. számú kormányhatározat vonatkozik erre. A partiumi megyeszékhelyen négy hétig tartottak, és február végén fejeződnek be az ezzel kapcsolatos felmérések, melyek alapján egy akciótervet fognak kidolgozni. Összesen 38 helyszínen végeztek méréseket, több mint 3000 zajforrást észleltek, több mint 100 ezer akusztikai akadályt győztek le és 225 négyzetkilométert fedtek le a kutatásokkal, hangzott el a rendezvényen.

 

Információk

 

Ugyanakkor a szakemberek a tavalyi évre vonatkozó információkat kértek a Helyi Közszállítási Vállalattól (OTL), az államvasutaktól, a repülőtértől, a lakosságnyilvántartó hivataltól és a meteorológiai állomástól. Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Váradon körülbelül 80 ezer személy van zajszennyeződésnek kitéve, a legnagyobb zajt pedig a közúti gépjárműforgalom okozza, a főbb utakon, valamint a város bekötőútjain.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!