ERDON Helyi hírek

2012.03.02. 10:53

Egészségügyi asszisztenseket fognak képezni

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban szeptembertől posztlíceumi képzés indul, mely keretében ápolónőket szeretnének képzeni. A szükséges akkreditálási folyamatot megkezdték.

 

Ősszel a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban posztlíceumi képzés indul magyar nyelven egészségügyi asszisztensi szakon. A megyeközpontban már működik magyar nyelvű posztlíceumi képzés, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban előkönyvelő szakon. Átyim Pál kémia szakos szaktanfelügyelő kérdésünkre elmondta, szeptemberben egy osztály fog indulni — körülbelül 28–30 fős diáklétszámmal —, olyanok jelentkezhetnek ide, akik betöltötték 18. életévüket, elvégezték a XII. osztályt, de nem feltétel az érettségi megléte — az érintetteknek a 3 éves képzés ideje alatt le kell érettségizniük. Átyim hozzátette, a posztlíceumi képzés után a résztvevők az Európai Unióban elismert oklevelet kapnak majd.

Az oktatás a bukaresti Carol Davila Egyetem tanterve szerint történik, annak mintájára indult a képzés összehangolása, engedélyezése, szakemberek felkérése — hangsúlyozta a szaktanfelügyelő, aki elmondta, az infrastruktúra adott, a diákok gyakorlati órákon kórházban és klinikán vesznek majd részt. A tanterv szerint az általános tantárgyak felől (első év) közelítenek egyre több szakmai tantárgy (második, harmadik év) felé. Mindegyik évben megfelelő gyakorlati képzést is tartanak majd, emellett pedig a nyári szünetben kórházban és klinikán nyári gyakorlaton vesznek részt a hallgatók — fogalmazott Átyim. A szaktanfelügyelő elárulta, jelenleg az akkreditálási folyamatot kezdték meg.

A képzés keretében nemcsak orvosok, hanem többek között középiskolai tanárok is oktatnak majd — utóbbiak általános, elméleti órákat tartanak majd.

A képzés ötletgazdája Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, az ápolónő képzéssel kapcsolatban fel is kérte az elméleti líceumokat, amire a Kölcsey Ferenc Főgimnázium válaszolt. Amint azt Csehi elmondta, ekkor beindult egy folyamat, amihez szükség van szakemberekre. Mivel Szatmár megye bővelkedik a termálvízben, ezért több terv is felmerült annak hasznosításával és kihasználásával kapcsolatban, többek között az egészségügy javára fordítva a termálvíz által kínált lehetőségeket. Ezzel kapcsolatban felmerült egy balneofizoterápiás rendszer kialakítása, melyhez szintén szakemberekre lesz szükség — ezzel kapcsolatban a jövőben szeretnének képzést indítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!