ERDON Helyi hírek

2012.03.19. 11:16

„Hazát kell teremtenünk”

Túrterebesen tegnap délelőtt tartottak ünnepi műsort, aminek keretében az 1848–as forradalomra, valamint a márciusi ifjakra emlékeztek a lelkes fiatalok, akik színvonalas produkciójukkal meghatották a közönséget.

Túrterebesen tegnap délelőtt tartottak ünnepi műsort, aminek keretében az 1848–as forradalomra, valamint a márciusi ifjakra emlékeztek a lelkes fiatalok, akik színvonalas produkciójukkal meghatották a közönséget.

 

 

Tegnap délelőtt a túrterebesi kultúrotthonban felemelő élményben lehetett része annak, aki részt vett a község fiataljai által március 15. alkalmából összeállított műsoron — az iskola VI–VIII. osztályos diákjai mellett középiskolás tanulók is részt vettek a közös produkcióban. A diákokat felkészítette Sárosi Ilona, az önkormányzat kulturális referense, valamint Kornis Ágnes, a helyi iskola tanára, egyben RMDSZ–es helyi tanácsos.

Az ünnepséget a túrterebesi fúvós zenekar, Căcu Mircea vezetésében nyitotta meg a himnusz eljátszásával, majd a diákok táncos, verses, énekes összeállítása következett. A fiatalok felelevenítették a március 15–i eseményeket, valamint az 1848–as forradalom történéseit. Lelkesedésük a közönségre is átragadt, akik vastapssal hálálták meg a fiatalok munkáját.

A fiatalok produkciója után Gyákon Andrea tanár mondott köszönetet a fiataloknak és az őket felkészítőknek a megható előadásért, majd Őri–Pákay Franciska, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke mondott beszédet. Beszédében többek között rámutatott arra, hogy a túrterebesi közösség tagjai ugyanúgy magyarok, mint svábok is, és arra buzdította az embereket, hogy ezt a kettősséget őrizzék meg. Emellett ne csak a 12 pontra emlékezzenek, hanem a közösségben a szabadság és a béke mellett legyen egyetértés is.

„Ilyenkor még felemelőbb magyarnak lenni” — mondta Gyákon Andrea, aki beszédében többek között feltette a kérdést, hogy mire is kell emlékezni, mit lehet tanulni a márciusi ifjak tetteiből, mit is üzen ez az ünnep? Véleménye szerint elsősorban a hitet lehet megtanulni, ugyanakkor a márciusi ifjaktól el lehet tanulni a lelkesedést, a célok eléréséhez pedig a forradalomban harcolt katonák kitartásáról is példát lehet venni.

Az ünnepséget követően a község parkjában felállított emlékműnél helyezte el az emlékezés koszorúit az RMDSZ túrterebesi szervezete, a helyi önkormányzat, valamint az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!