ERDON Helyi hírek

2012.03.07. 14:10

Csillagszerző matematikusok Micskén

Bihar megye - ,,A matematika annyira komoly szakterület, hogy egyetlen alkalmat sem szabad elmulasztani arra, hogy szórakoztatóbbá tegyük.” Blaise Pascal szavait tűzte ki céljául az idén első alkalommal megrendezett Csillagszerző Matematikaverseny.

Bihar megye - ,,A matematika annyira komoly szakterület, hogy egyetlen alkalmat sem szabad elmulasztani arra, hogy szórakoztatóbbá tegyük.” Blaise Pascal szavait tűzte ki céljául az idén első alkalommal megrendezett Csillagszerző Matematikaverseny.

 

 

 

A Bihar megyei matematikát kedvelő V. és VI. osztályos tanulók március 2-án a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolában jelentek meg a verseny megyei fordulóján. A diákok három fordulót már maguk mögött tudhatnak, az összegyűjtött pontszámok alapján dőlt el, kik azok, akik még több csillagot gyűjthetnek. A megyei szakaszt az országos fogja követni májusban.

 

Játékos szórakozás

 

A Csillagszerző első négy fordulójában 14 megye képviseltette magát, melyek közül 13 erdélyi, egy pedig magyarországi. Bihar megyéből 18 iskola nevezett be a versenyre, összesen 141 diákkal: Nagyváradról a Szacsvay Imre iskola, és az Ady Endre Liceum, továbbá a szentjánosi, a biharfélegyházi, a telegdi, a margittai, a széplaki, a szentjobbi, a diószegi, a bogyoszlói, az albisi, a keserűi, a kiskereki, a gálospetri, a tarcsai, az adonyi, a körtvélyesi, valamint a házigazda micskei iskola tanulói. Közülük 40-en kaptak meghívást a megyei fordulóra az addig elkészített dolgozatok alapján. Míg a tanárok javítottak, a diákok kellemes hangulatban töltötték el az időt Oláh Mária és Füzesi Laura helyi tanerők irányításával. Hodgyai Edit micskei iskolaigazgató, a verseny szervezője szerint a matematika fontos területe a logikus gondolkodás, a küzdeni tudás és akarás fejlesztésének szempontjából. És ahogyan a verseny mottója is hirdeti, ez a küzdés a gyerekek számára igazából játék és szórakozás. A tehetséges gyermek ugyanúgy ott lehet egy nagyváros zajában, mint egy eldugott falu csendjében, a tehetség nem régiófüggő.

 

A továbbjutók

 

A Bihar megyei forduló helyezettjei az V. osztályosok közül: 1. Salánki Miklós (Ady Endre Líceum), 2. Erdei Csongor, 3. Kelemen Hunor (mindketten micskeiek). A VI. osztályosok közül: 1. Budai Anita, 2. Agócs Henrietta, 3. Vinkler Zsófia Kincső (mindhárman Margittáról). A levelező fordulók lebonyolításában oroszlánrészt vállalt Szatmári Annamária bogyoszlói igazgató, és Orbán Ilona széplaki aligazgató, illetve Erdei Sándor micskei matematika tanár. A továbbjutók májusban folytatják a csillagok gyűjtögetését, a többiek pedig már most elkezdhetik a felkészülést a következő Csillagszerzőre.

Fincicki Noémi tanárnő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!