ERDON Helyi hírek

2012.03.26. 08:23

A csabai Szajnától a Köves-Körösig

Író-olvasó találkozó vendége volt Sarusi Mihály író, költő, újságíró március 23-án az Illyés Gyula Református Könyvesboltban. Az érdeklődők az író számos könyvével megismerkedhettek.

Író-olvasó találkozó vendége volt Sarusi Mihály író, költő, újságíró március 23-án az Illyés Gyula Református Könyvesboltban. Az érdeklődők az író számos könyvével megismerkedhettek.

 

A péntek délutáni érdekes beszélgetést Vágner Szabó János népművelő-újságíró vezette. Nagy beleéléssel mesélt a könyvek megkapó történeteiről és azok szerzőjéről. Sarusi Mihály békéscsabai születésű, de Partiumhoz ezer szállal kötődő Arany János-, Greve- és József Attila díjas író, Táncsis-díjas újságíró első kötete 1981-ben jelent meg A csabai Szajnán címmel. A könyv, amely a békéscsabai szlovákság történetét meséli el, a kisebbség-többség örök problémáját veti fel. Mint az író megjegyezte, első könyvei, írásai mind a csabai szlovákok helyzetéről szólnak, de rájött, hogy a problémát nem tudja elég mélyen kezelni, hiszen nem érti a nyelvet. „Nem érezhetem át egy nép fájdalmának, titkainak mélységét, ha nem értem a nyelvüket.”-mondta el. Ez a felfedezés vette rá, hogy Kisiratosról írjon (Arad megye).

 

Igaz történetek

 

Vágner Szabó János megjegyezte, hogy A Kazal című regény „az 1956-os eseményeket úgy énekli meg ahogy voltak, az első könyvek egyike, amely az igazságot írja le”. A történet egy férfiről szól, aki az 56-os események után hat évig bujkál a saját udvarán levő kazalban. A továbbiakban a Fekete-Zaránd regefüzér bemutatására került sor. A könyv 101 regét tartalmaz a Fekete Körös völgyéből. „A 101 rege végül egy teljes egészet alkot, egyetlen átfogó regényt”-mondta el Vágner Szabó János, hozzátéve, hogy a kötet a köröstárkányi, az égerfalvai, a magyarremetei és a gyantai magyarok ellen végrehajtott tömeggyilkosságok történeteit gyűjti össze. A következő bemutatott kötet, a Pinceszer a bor kultúráját kívánja népszerűsíteni. Az író-olvasó találkozó alkalmával a jelenlevők részleteket is hallhattak az említett könyvekből Fábián Enikő színművésznő előadásában. Végezetül a Bárka című folyóiratból olvasott fel a művésznő egy részletet Sarusi legújabb, még készülő regényéből. Az író-olvasó találkozó végén a jelenlevők feltehették kérdéseiket, dedikálhatták megvásárolt könyveiket.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!