ERDON Helyi hírek

2012.02.01. 10:48

Tanügy: lassan tisztul a kép

Szatmár megye - Egyelőre felmérik, hogy hány iskolaköteles gyermek van, majd megkezdődik az előkészítő, valamint az I. osztályba való beiratkozás időszaka — ezúttal négy szakaszra lesz osztva a beiratkozási időszak.

Szatmár megye - Egyelőre felmérik, hogy hány iskolaköteles gyermek van, majd megkezdődik az előkészítő, valamint az I. osztályba való beiratkozás időszaka — ezúttal négy szakaszra lesz osztva a beiratkozási időszak.

 

A tanügyminisztérium újabb rendelete szerint a tanintézményeknek fel kell mérniük, hogy körzetükben hány olyan korú gyermek van, akik szeptembertől az előkészítő osztályt, vagy az első osztályt kezdhetnék meg.

A 2012/2013–as tanévben azok a gyermekek beiratkozása, akiknek meg kell kezdeniük az elemi oktatást, több tényező függvényében történik — tudtuk meg Szász Piroska főtanfelügyelő–helyettestől. Hozzátette, a sajátos nevelési igényekkel rendelkező gyermekek beiratkozhatnak a tömegoktatási és speciális oktatási intézményekbe. A törvény alapján a speciális oktatás előkészítő osztályába azok a nevelési igényekkel rendelkező gyermekek iratkozhatnak be, akik betöltik a nyolc évet a tanév kezdetéig. Ha a szülők vagy hivatalos gyám írásban kéri, az előkészítő osztályba olyan gyerekeket is beírathatnak, akik a tanévkezdésig betöltik a 6–8 életévüket.

A gyermek pszichoszomatikus fejlettségének felmérése — abban az esetben, ha ez szükséges — a Megyei Nevelési-, Tanácsadói- és Erőforrás Központ irányításával történik az intézmény székhelyén, vagy a megye különböző pontjain, annak érdekében, hogy minden szülő és gyerek számára elérhetővé váljon a felmérés.

 

Beiratkozás

 

A leendő elemista kisdiákok beíratásával kapcsolatban Szász Piroska főtanfelügyelő–helyettes elmondta, az iskoláknak először a körzetükhöz tartozó gyermekek számára kell helyet biztosítaniuk, a fennmaradó szabad helyekre pedig más körzetekből érkező kisdiákok is jelentkezhetnek.

„A gyermekek beíratása előkészítő vagy I. osztályba ugyanúgy történik a kisebbségi nyelvű oktatási intézmények esetében is, mint az összes többi állami intézménybe. Azokban a helységekben, ahol az oktatási egységek nagy része román nyelvű és csak kis létszámú kisebbségi nyelvű oktatási intézmény/tagozat van, a megyei bizottságok sajátos iskolai körzeteket hoznak létre az adott kisebbségi nyelvű gyermekek számára” — hangsúlyozta a főtanfelügyelő–helyettes.

A leendő elemisták különböző szakaszokban iratkozhatnak majd be a kívánt tanintézményekbe márciusban, áprilisban, valamint májusban. Amint azt megtudtuk, az előkészítő és az első osztályba a beiratkozás az alábbi, egymást követő szakaszokban történik: március 5. és 16. között az első szakasz során saját körzetük iskolájába írathatják be a szülők csemetéiket; a második szakasz március 20. és 27. között lesz, amikor is más körzet iskolájába iratkozhatnak a leendő tanulók, az illető körzetbe beiratkozott gyermekek elosztása után fennmaradó helyekre; április 23. és 25. között a harmadik szakasz ideje alatt beiratkozhatnak azok a gyermekek, akik más iskolába kérték beíratásukat, mint a lakhelyükhöz tartozó beiratkozási körzet, de hely hiányában nem vették fel őket, vagy azok, akik nem vettek részt egyetlen beiratkozási szakaszon sem, és ebben a szakaszban kérik beíratásukat a körzeti iskolába; május 2. és 9. között, a negyedik szakaszban azoknak a gyermekeknek a beiratkozása biztosított, akik nem vettek részt az előző szakaszokban, vagy különböző okokból nem voltak beírva.

Szász Piroska arra figyelmezteti a szülőket, hogy a beiratkozásért az iskolákban nem kérhetnek el tőlük pénzt, ez szigorúan tilos az állami oktatásban. A szülőnek vagy hivatalos gyámnak nem kell semmit fizetnie a gyermeke állami iskolába való beíratásánál. Pénzösszeg vagy bármilyen más haszon igénylése visszaélés, amit a 0 800 801 100-ás zöldszámon kell jelezni.

A főtanfelügyelő–helyettes hozzátette, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól kért adatok alapján a napokban dolgozzák ki, hogy hány körzetre osztják a megyeközpontot, illetve az illető körzetekhez mely iskolák tartoznak majd. Erre többek között azért is van szükség, mert az elmúlt évben pár iskola megszűnt Szatmárnémetiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!