ERDON Helyi hírek

2012.02.09. 10:57

Szociális segítség a hidegben

Nagyvárad- A szokatlan hidegre való tekintettel, február 3-12. között állandó telefonügyeletet működtet a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO). Három telefonszámot lehet hívni.

Nagyvárad- A szokatlan hidegre való tekintettel, február 3-12. között állandó telefonügyeletet működtet a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO). Három telefonszámot lehet hívni.

 

 

Ezzel kapcsolatban csütörtökön Koncsek Vadnai Zita, az ASCO vezérigazgatónője azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: Biró Rozália alpolgármester múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy a szokatlanul alacsony hőmérsékletek miatt, illetve annak érdekében, hogy segítséget tudjanak nyújtani a hajléktalanoknak vagy bárkinek, aki szenved a nagy hideg miatt, a váradi önkormányzat téli parancsnokságot állított fel, mely folyamatosan működik a február 3-12. közötti időszakban. A testület tagja a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO), az Ecclesia Mater Alapítvány és a helyi rendőrség, mely szervek közös akciókat bonyolítanak le. Ennek megfelelően például az ASCO összeállított egy programot, mely tartalmazza azon alkalmazottai listáját, akik február 12-ig állandó ügyeletet tartanak a 0259/441.677-es, a 0259/431.333-as vagy a 0359/465.434-es telefonszámok valamelyikén, és amennyiben marad a hideg, február 15-ig kitolják a határidőt. Délelőttönként, illetve a rendes munkaidő alatt tulajdonképpen az intézmény dolgozói válaszolnak a hívásokra, majd délutánoként is mindig ott marad valaki, aki felveszi a telefont. Éjszakánként a kapus teljesít szolgálatot, és az adott helyzetnek megfelelően értesíti az illetékes személyeket vagy szerveket. Szerda estig 19 hívás érkezett, több közt azt jelezték a telefonálók, hogy a kihűlés veszélye fenyeget hajléktalanokat, illetve fűtési gondok is akadtak egyes tömbházakban.

 

Szociális ellátás

 

Koncsek Vadnai Zita arra hívta fel a figyelmet: január óta működik az ASCO-nál egy olyan iroda, ahol igényelhetnek szociális ellátást, illetve az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés elősegítését halmozottan sérült vagy idős, súlyos beteg személyek azzal a feltétellel, hogy ezen igényüket legalább két nappal korábban bejelentik. Példaként említette: az elmúlt napokban előfordult, hogy a csúszós, havas utak miatt az érintett kategóriába tartozó személyek nem tudtak lemenni kenyérért és egyéb alapélelmiszerekért, s ezért a hivatal segítségére szorultak.

Egyébként az elmúlt időszakban a téli parancsnokság tagjai rendszeresen felkeresték azokat a helyeket, ahol általában fedél nélküli emberek szoktak tartózkodni, s meleg teát, illetve ételt vittek nekik. Néhányszor előfordult az is, hogy a helyzetfelmérés után kórházakba szállítottak hajléktalanokat. Szintén ehhez kapcsolódó hír, hogy Ferencz István, az Ecclesia Mater Alapítvány vezetőjének közvetítésével egy budapesti református egyházközség pufajkákat küldött, melyek közül 63-at kiosztottak Váradon, 100-100-at pedig Aradra, illetve Temesvárra küldtek.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!