ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 15:59

Segélyek felfüggesztése

Egy februártól életbelépett sürgősségi kormányrendelet szerint nem kaphatnak szociális juttatásokat ezentúl azok a személyek, akik tartoznak a helyi adókkal és illetékekkel.

Egy februártól életbelépett sürgősségi kormányrendelet szerint nem kaphatnak szociális juttatásokat ezentúl azok a személyek, akik tartoznak a helyi adókkal és illetékekkel.

 

Amint az ideiglenes összesítések nyomán kiderült, 1602 Bihar megyei személy számára függesztik fel ettől a hónaptól a különféle szociális juttatásokat, mivel hátralékban vannak a helyi adók és illetékek kifizetésével. A tartozók listáját a polgármesteri hivatalok a napokban továbbították a Bihar megyei Szociális Szolgáltatások Ügynökségéhez (AJPS), amely január utolsó napján küldte tovább az adatokat országos ügynökséghez. A kormány január 30-án hagyta jóvá a 2001 évi 416 sz. törvény végrehajtási utasításait kiegészítő sürgősségi rendeletet, amely szerint felfüggesztik a szociális juttatásokat azon személyek számára, akik nem fizetik ki időben a helyi adókat és illetékeket.

 

Öt hónap

 

Az érintettek értesítést kapnak erről és öt hónap áll rendelkezésükre, hogy rendezzék adósságaikat. Ha a megszabott határidőn belül kifizetik a tartozásaikat, akkor ismét jogosultak a szociális juttatásokra és visszamenőleg is megkapják azokat. Ha viszont nem fizetnek, akkor elesnek ezektől az összegektől és újból kell igényeljék a szociális jutttatásokat.

Mint megtudtuk, Bihar megyében 18039 személynek járnak szociális juttatások - szociális segély a garantált minimális jövedelem biztosítására, családfenntartási, illetve gyermeknevelési pótlék - s az ideiglenes adatok szerint 8,8%-uk számára függesztik fel e hónaptól ezeket a juttatásokat.

Egyúttal továbbra is érvényes az, hogy nem részesülhetnek szociális segélyben azok, akiknek például több mint 100 gramm ékszerük van, vagy értékes kristály- és porcelántrágyakkal, bundákkal, vagy gyűjteményekbe bejegyzett műtárgyakkal rendelkeznek.

 

Ellenőrzik

 

A szociális juttatások megítéléséről a polgármester dönt a szociális ankétok eredménye, valamint az igénylő által kitöltött űrlap figyelembevételével. A szociális segélyben, valamint a családfenntartási pótlékban részesülőknek félévenként nyilatkozatot kell kitölteniük a család összetételéről, valamint a havi jövedelmükről. Az elkövetkezendőkben országos szinten ellenőrzik a polgármesteri hivatalok által továbbított adatokat, s azoknak az önkormányzatoknak, amelyek hibás adatokat továbbítottak, ötezer lejig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!