ERDON Helyi hírek

2012.02.23. 15:02

Nincs árvízveszély Bihar megyében

Nagyvárad- Csütörtökön a Körösök Vízügyi Igazgatóság székhelyén sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor igazgató. A megye hidrológiai helyzete volt téma.

Nagyvárad- Csütörtökön a Körösök Vízügyi Igazgatóság székhelyén sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor igazgató. A megye hidrológiai helyzete volt téma.

 

Ha valamilyen csoda folytán a Körösök Vízügyi Igazgatóságtól fügött volna, hogy miként alakuljanak az időjárási körülmények, akkor sem lehetne kedvezőbb a helyzet. A nappali felmelegedés hatására olvadni kezd a hó, az éjjeli fagyok viszont megakadályozzák, hogy olyan nagyobb vízmennyiség keletkezzen, mely árvízet okozhatna- mondta Pásztor Sándor, a hatóság igazgatója. Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések azt jósolják, hogy az elkövetkezendő héten nem várható jelentős változás az időjárásban, ezért a hidrológiai fejleményeket az fogja jellemezni, hogy a vízfolyások hozama enyhén megnövekszik majd a hóolvadás, illetve a folyók jégréteg-vastagságának megvékonyodása miatt. Döntő változásokra csak abban az esetben lehetne számítani, ha egyidőben +10 fok Celcius feletti hőmérsékletet mutatna a hőmérők higanyszála és négyzetméterenként 20 liter csapadékmennyiség esne, de mivel ez az előttünk álló 7-10 napban nem várható, elmondható, hogy Bihar megyében egyetlen jelentősebb vízfolyás mentén sem áll fenn árvízveszély. A hóréteg olvadásból származó vízmennyiséget problémamentesen felfogják a tározók, melyek jelen pillanatban minimális kapacitással működnek.

 

Belvíz lehet

 

Sík területeken azonban előfordulhatnak belvízek, ezért Pásztor Sándor szerint hasznos volna, ha a helyhatóságok összefogva a lakossággal intézkednének annak érdekében, hogy eltávolítsák a havat a házak környékéről, illetve kitisztítanák az árkokat és vízelvezető sáncokat.

Olyan aktív eróziójú térségek sem léteznek jelenleg, melyek veszélyeztetnének háztáji gazdaságokat vagy településeket. Beazonosítottak viszont két olyan eróziós zónát, mely veszélyt jelenthet a töltések stabilitására, az egyik a Fekete-Körös bal partjának töltése a Fenes völgyével való találkozásnál, a másik pedig a Fekete Körös jobb partjának töltése a 24+000-ás kilométerkőnél. Ugyanakkor különleges figyelmet igényel a Topa, a Köves-Körös, a Roşia és a Fekete-Körös völgye, utóbbi Feketetót közelében.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!