ERDON Helyi hírek

2012.02.03. 10:20

Nem lesz kevesebb beruházás

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tagjai elfogadták a megyeközpont 2012-re érvényes költségvetését, melyből több fontos beruházást és a működési költségeket is finanszírozza az önkormányzat.

A Szatmárnémeti Helyi Tanács tagjai elfogadták a megyeközpont 2012-re érvényes költségvetését, melyből több fontos beruházást és a működési költségeket is finanszírozza az önkormányzat.

 

Szatmárnémeti város költségvetése az idei esztendőre – melyet tegnap a helyi tanácsosok elfogadtak – 183 559 300 lej, melyből fejlesztésekre 25 256 850 lejt, míg működési költségekre 158 302 400 lejt fordítanak. Ilyés Gyula, a város polgármestere a költségvetés bemutatásakor elmondta, hogy az idei esztendőben csökkent a város költségvetése a tavalyihoz képest, ennek ellenére igyekeztek a saját bevételekből befolyt pénz beruházásokra fordított értékét a tavalyi szinten tartani, ez mintegy 16 millió lej. A tegnapi tanácsülésen Kereskényi Gábor alpolgármester három módosító javaslatot terjesztett elő, melyet az RMDSZ-frakció szerdai gyűlését követően fogalmaztak meg. Az első javaslat értelmében a Baritiu út – Gorunului utca között 1,5 méter széles, 2 kilométer hosszú kerékpárút kialakítását javasolták, hogy az augusztusban megnyíló Aquaparkot kerékpárral is meg lehessen közelíteni. A megvalósíthatósági tanulmány és műszaki terv elkészítésére a tanácsosok 41 ezer lejt szavaztak meg. Ugyancsak sikerként könyvelhető el, hogy a Dunarii utcára megálmodott, kétezer férőhelyes sportcsarnok megvalósíthatósági és övezeti városrendezési tervének elkészítésére a tanácsosok 69 ezer lejt hagytak jóvá. Kereskényi Gábor alpolgármester és az RMDSZ frakció javaslatára a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola épületének felújítására az idei esztendőben 376 200 lejt különítettek el.

Megoldásra váró gondok

A tanácsülés előtt Godanca Dumitru PDL-s tanácsos szót kért, hogy az elmúlt héten ellene indított bűnvádi eljárásról elmondja véleményét. A tanácsos kihangsúlyozta, hogy ő ártatlan, és az egész az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) munkatársainak koholmánya, hiszen csapdába akarták csalni, és a sajtó is hibás, amiért közölte a DNA által közzétett információkat. Godanca annyit ismert el, hogy beszélt a nyomozókkal, és azt, hogy tényleg folytatott egy beszélgetést egy szórakozóhelyen, de semmilyen törvénytelen dologban nem vett részt, és senkinek, semmilyen kenőpénzt nem adott, sőt mi több, nem is kapott. Azt is elmondta, hogy az ukránokkal és az oroszokkal csak a gázimport ürügyén tárgyal, hiszen ő a Transgaz helyi vezetője. A tisztázó felszólalást követően a testület elfogadta a 2012-es esztendőre érvényes költségvetést, melyből kiderül, hogy a tanügy 67 933 000 lejes, az egészségügy 1 223 590 lejes, a Szatmárnémeti Északi Színház 3 322 000 lejes, a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia 2 360 000 lejes, a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház 384 000 lejes támogatásban részesül.

 

Újra terítéken

Szatmárnémetiben a Mondiala óvoda épületének problémája újra terítékre került. Ilyés Gyula polgármester a különböző napirendi pontok között arra kérte a tanácsosokat, hogy jövő héten üljenek tárgyalóasztalhoz a Mondiala Kft. képviselőivel, hiszen a tulajdonosok növelni szeretnék annak az épületnek a bérleti díját, melyben jelenleg a Mondiala napközi működik. Ilyés nyomatékosította, hogy egyelőre nem került veszélybe a napközi működése, ám az önkormányzatnak hosszabb távú megoldási terve van: egy új óvoda építése, ám ez nem oldódik meg egyik napról a másikra.

 

Kinek a felelőssége?

Ardelean Claudiu PDL-s tanácsos felháborítónak találta, hogy Szatmárnémetiben egy asszonyt halálra téphetnek a kóbor kutyák, és közben a városvezetés semmilyen lépést nem tesz ennek megakadályozására. A tanácsos úgy ítélte meg, hogy a kutyák ellepték a várost, és a sintérek semmit nem tesznek ez ellen, ezért azt kérte, hogy gondolják át a sintérekkel kötött szerződést. Ilyés Gyula elmondta, sajnálatos ami történt, de a kutyák a város külterületén, a mezőn, egy elhagyatott ingatlanban éltek, ott verődtek falkába és váltak veszélyessé. A sintérek azért nem gyűjtik be a kutyákat, mert a városvezetés nem utasította őket erre, hiszen a szerződésben nem szerepel az, hogy naponta be kell gyűjtsenek bizonyos mennyiségű ebet. A szerződés értelmében a sintérek akkor lépnek akcióba, ha a városvezetés utasítja őket erre, illetve akkor, ha lakossági bejelentés érkezik kutyafalkák garázdálkodásáról. Az idős asszonyt széttépő ebeket a sintérek befogták, és valószínűleg el fogják őket altatni. A probléma megoldása érdekében azonban létrehozzák az egykori laktanya területén a kutyamenhelyt. Rodica Popdan PDL-s tanácsos a kutyamenhely szó hallatán felháborodott, és arra kérte tanácsostársait, hogy a sintértelepen működő menhelyet látogassák meg, hiszen megítélése szerint elfogadhatatlan körülmények között élnek az ebek. A polgármester arra kérte a tanácsosokat, hogy meglepetésszerű látogatást tervezzenek, így megbizonyosodhatnak arról, hogy a kutyákat jó körülmények között tartják.

 

Ki szervezze a városnapokat?

Adrian Albu PNL-s alpolgármester a tanácsülés végén egy dokumentumot mutatott fel a tanácsosoknak, melyből kiderül, hogy egy vállalkozó szeretné az idei városnapi rendezvényeket megszervezni. A vállalkozó annyi pénzt kér a várostól a rendezvény támogatására, amennyit tavaly a G. M. Zamfirescu költött ezen program megszervezésére, azonban ígérete szerint háromnapos show-ban lehetne része a szatmáriaknak. A tanácsosok egy részének tetszett az előterjesztés, ám erről egy későbbi időpontban döntenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!