ERDON Helyi hírek

2012.02.06. 15:35

Megalakult a Heyman Éva központ

Bihar megye - Az Észak-Erdélyi Anna Frankként is ismert fiatal lány naplóját szeretné többek között megjelentetni a zsidók történelmét kutató nagyváradi Heyman Éva központ, hangzott el tegnap.

Bihar megye - Az Észak-Erdélyi Anna Frankként is ismert fiatal lány naplóját szeretné többek között megjelentetni a zsidók történelmét kutató nagyváradi Heyman Éva központ, hangzott el tegnap.

 

Immár hivatalosan is megalakult a Nagyváradi Egyetem mellett működő Heyman Éva kutatási központ, melynek elsődleges célja a Bihar megyei, ezen belül pedig a nagyváradi zsidók történelmének kutatása. Tegnap többek között tervezett tevékenységeiket mutatták be. Dr. Antonio Faur, a központ igazgatója köszöntötte az egybegyülteket. Elmondta: az egyetem szenátusa tavaly novemberben egyöntetűen megszavazta a központ megalakulását, melyhez hasonló már évek óta működik többek között Bukarestben, Kolozsváron, Aradon, Bákóban. Ezek a központok rendszerint zsidó vallásos személyiségek, esetleg ismert zsidó vállalkozók, filantrópok nevét viselik.

 

Fontos vallomás

 

A nagyváradiak választása viszont Heyman Évára esett. S hogy ki is volt ő? A nagyváradi, tizehárom éves fiatal lány gyermeki ártatlansággal vallott naplójának arról, hogy miképpen élte meg az 1944 év történéseit: többek között azt, hogy a zsidóktól elvették vagyonukat, vállalkozásaikat. Később családjával együtt gettóba került, s a deportálást nem élte túl. „Anélkül, hogy tudta, vagy akarta volna, egy fontos vallomást hagyott az utókorra azokról az időkről. Naplója Anna Frank naplójához haosnlítható, de míg az nagyon sokszor lett kiadva, megfilmesítve, ez a vallomás csak magyarul, ivritül, angolul és románul jelent meg” - mondta a központ igazgatója. Románul egyébként mindössze egyszer, huszonegy évvel ezelőtt adták ki a naplót, s a központ célkitűzései közé tartozik, hogy ismét elérhetővé tegyék az olvasóközönség számára.

 

Dokumentumok

 

A későbbiekben Cornel Antal, az egyetem rektora hangsúlyozta ki a nagyváradi zsidó közösség szerepét a város történelmében, illetve a közpőont fontosságát. Felszólalt Barbu Ștefănescu rektorhelyettes, majd dr. Antonio Faur felolvasta dr. Carol Iancu, a franciaországi Paul Valéry egyetem professzorának méltató szavait. Aurel Chiriac múzeumigazgató felszólalását követően Seidler András, a Nagyváradi Zsidó Hitközség alelnöke olvasta fel Koppelmann Felix, a hitközség elnökének a szavait. Dr. Bujor Dulgău, a Bihar megyei levéltár igazgatója felszólalása során egyebek mellett elmondta: nagyon sok fontos dokumentum birtokában vannak a nagyváradi zsidókkal kapcsolatban, s ezeket szívesen bocsátják a központ rendelkezésére.

 

Könyvbemutató

 

A későbbiekben szó esett a központ tervezett tevékenységeiről: a már említett, tervezett könyvkiadás, s a kutatási tevékenység mellett többek között iskolai programokat is szerveznek majd, melyek során megismertetik majd a diákokkal, milyen volt az élet a gettókban. Mint megtudtuk, a központnak jelenleg nyolc tagja van – egyikük Tavaszi Hajnal, a Gheorghe Șincai megyei könyvtár aligazgatója.

A tegnapi találkozó utolsó momentumaként bemutatták azt a kötetet, mely hamarosan 150 példányban lát napvilágot. A Zsidók szerepe Közép-Európa urbanisztikai fejlesztésében című könyv a hasonló témájú, tavalyi nemzetközi szimpózium anyagát tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!