ERDON Helyi hírek

2012.02.27. 12:50

Ifjúsági istentisztelet Várad-Velencén

Ifjúsági istentiszteletet tartottak El nem hagyom címmel február 26-án a Nagyvárad-velencei református templomban. Az istentisztelet keretében diplomaátadásra is sor került.

Ifjúsági istentiszteletet tartottak El nem hagyom címmel február 26-án a Nagyvárad-velencei református templomban. Az istentisztelet keretében diplomaátadásra is sor került.

 

 

Szabó Ervin bihari plébános, a Szent László Római Katolikus Gimnázium spirituálisa a párkapcsolatok, a házasság és a család fontosságáról beszélt Máté evangéliumának 19. részéből választva az alapigét: „Annak okáért elhagyja a férfiú atyját és anyját; és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Úgy hogy többé nem kettő, hanem egy test. Amit azért az Isten egybeszerkesztett, ember el ne válassza” (Mt 19.,5-6.). Szabó Ervin kihangsúlyozta, hogy a párválasztás szabad dolog, nem kötelezhetnek rá senkit, szabadon választhatjuk meg kivel szeretnénk leélni életünket, de a házasságok nagy része mégis válással végződik. „2011-ben a családokért, a házasságokért imádkoztunk, mivel ez az intézmény veszélybe került. Egy kimutatás szerint Magyarországon száz megkötött házasságból nyolcvan végződik válással.”-mondta el a plébános, majd hozzáfűzte egymás megbecsüléséért néhány dolgot tiszteletbe kell tartani, először is azt, hogy a házastársak különbözőek, két különböző szokással rendelkező családból érkezőknek idő kell az összekovácsolódásra. Három fő különbséget sorolt fel: a férfiaknak és a nőknek más a gondolkodásuk, más az igényük a beszédre és más a problémamegoldó rendszerük is. Ami az egyiknél fejlettebb, az a másiknál kevésbé, így egymást teljesen kiegészíthetik. Hozzátette: „ha a párok tiszteletben tartják egymás igényeit az élet minden területén, akkor egy életen keresztül ragaszkodhatnak házastársukhoz”.

 

Tanfolyam

 

Az istentisztelet keretén belül a várad-velencei református gyülekezet ifjúsági zenekarának szolgálata mellett a jelenlevők Costin Éva és Tokaji Ágnes hegedű művészek előadásában Dankó János, Telemann és F. Schubert műveit hallgathatták meg. Az istentisztelet végén a Gyermekek Evangéliumi Tanítása I. fokozati képzésén részt vevőknek osztották ki a részvételi okleveleket. Draskóczy Gábor a budapesti Vasárnapi Iskolai Szövetség részéről, a három hetes nagyváradi tanfolyam vezetője kihangsúlyozta, hogy a gyermekeknek szükségük van a bibliai oktatásra. A következő ifjúsági istentiszteletre április 1-jén, virágvasárnap kerül sor a Nagyvárad-velencei református templomban.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!