ERDON Helyi hírek

2012.02.24. 15:41

Humoros maturandusz ünnepség

Nagyvárad - Klasszikusan kezdődött, formabontóan folytatódott a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium végzős diákjainak maturandusz ünnepsége, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

Nagyvárad - Klasszikusan kezdődött, formabontóan folytatódott a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium végzős diákjainak maturandusz ünnepsége, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

 

Megtelt csütörtök délután a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme: egyházi meghívottak, tanárok és szülők gyűltek össze a XII.A és XII.B maturandusz ünnepségére. A tizenkettedikesek által előadott valcerrel kezdődött az műsor, majd a műsorvezető diákok köszöntötték az iskola vezetőségét, valamint Csűry István püspököt, Tolnay István tanügyi tanácsost, Kövendi István iskolalelkészt, Veres Kovács Attilla lelkipásztort és Szűcs Évát, a katekétikai osztály vezetőjét.

 

A szavak súlya

 

Csűry István püspök a nyitóáhitat során a felnőtté válás kettősségéről és kihívásairól szólt. Az életüknek ezen a fordulópontján a fiatalok elbátortalanodhatnak, tarthatnak attól, hogy el kell hagyniuk a gyermeki dolgokat és vállalniuk kell a felnőttséget. Jézus Krisztus arra mutat rá: az ember akkor válik igazán felnőtté, amikor átlátja, hogy alá kell rendelődni a felülvaló Istennek. Amikor rájövünk, hogy a szájunkat elhagyó mondatoknak súlya van, s a felnőtt ember vigyázni tud a szájára, s a szívére, melyből a szavak előjönnek. Persze vannak elhibázott mondatok, csúnya szavak, melyek senkihez sem illenek, aki tudja, hogy kereszténynek kell lenni; a szív az, ami elsődlegesen Isten kezébe kerül, ezt lehet felajánlani, hogy ne kívánkozzon ki semmilyen felelőtlen mondat, mely bontja az erkölcsöt és a tisztaságot. „Ezen a helyen csiszolódik a szív, ezen a helyen lesz csodálatos a szív, mely megpróbál ünnepelni. Nagyon jó lenne, ha ezt a szivet vinnétek át a felnőttkorba” - mondta a püspök.

 

Humorosan

 

Palotástánccal folytatódott az ünnepség, a tanintézet tánccsoportjának az előadásában, majd a tizedikes Sfârlea Edina adott elő magyar népdalokat. Fergeteges műsor következett: a XII A-sok táncoltak, énekeltek, s nem utolsó sorban parodizálták sajátmagukat és tanáraikat. Megjelent a színen a „fodrász”, aki ollóval jár hogy levágja a rebellis tincseket és akitől visítva menekülnek a diákok, a „magánéleti szakértő”, aki az órán a diákok érzelmi ügyeit boncolgatja, a matematikatanár, aki hisztériarohamot kap és elájul, na meg a „boss”, azaz a főnök, akinek az órájáról elszöknek a diákok, s aki talicskán megy utánuk…A műsorban ötletesen kapcsolódtak össze a filmre vett jelenetek és az élő előadás, s a teremben eluralkodó derültségből arra következtettünk, hogy a találó volt a kifigurázás. Végül a diákok a színpadra kísérték Schwartz István osztályfőnököt, aki hatalmas csokor virágot kapott. A műsor Máté Péter Tévúton járok című számával zárult.

 

Ének és tánc

 

Ismét népdaléneklés következett, majd a XII B-sek énekes-táncos előadást mutattak be, mely szintén humorosan közelítette meg a tanár-diák kapcsolatot. A diákok végül dallal köszöntötték osztályfőnöküket, Faragó Enikőt. Az ünnepség egy későbbi mozzanata során a maturanduszok hívták a színpadra a tanárokat, egyházi képviselőket, s humoros szövegek kíséretében kitűzővel ajándékozták meg őket.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!