ERDON Helyi hírek

2012.02.16. 14:58

Három prioritás Bihar megyében

A pádisi útfelújítás, a múzeumfelújítás befejezése és a váradi reptér fejlesztése a Bihar Megyei Tanács legfontosabb prioritásai ebben az évben, jelentette ki Radu Țirle megyei tanácselnök.

A pádisi útfelújítás, a múzeumfelújítás befejezése és a váradi reptér fejlesztése a Bihar Megyei Tanács legfontosabb prioritásai ebben az évben, jelentette ki Radu Țirle megyei tanácselnök.

 

 

 

 

A Bihar Megyei Tanács elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy február 29-én szavaz majd a megyei tanács az idei költségvetésről. Mindössze két részletet árultak el a büdzsétervezetről: 73 millió lejnyi működési költséggel (ez mintegy kétmillióval kevesebb a tavalyinál) és 27 millió lejnyi fejlesztési költséggel számolnak az idén. Radu Țirle elárulta, hogy kilenc megyei út felújítását akarják elvégezni az idén. Ezek közül is kiemelkedik fontosságban a pádisi út felújítása, ugyanis ha ez a munkálat nem fejeződik be határidőre, akkor a megyei tanácsnak vissza kell fizetnie az erre a célra kapott 21 millió eurónyi támogatási összeget. A tanácselnök kiemelte, hogy az idei második legfontosabb prioritás befejezni a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújítását, a harmadik pedig a váradi reptérfejlesztés. A tanácselnök elárulta, hogy már átküldték a kivitelező Selina cégnek a múzeumfelújítási szerződés függelékét, és várnak arra, hogy a cég is aláírja a maga során a dokumentumot. Hozzátette, hogy a munkálatokat több mint nyolcvan százalékban elvégezték, és van pénz a további munkálatok elvégzésére is, ugyanis a megyei tanács 150 milliárd régi lej kölcsönt vett fel a Takarékpénztártól (CEC). 117 milliárd lej kell még a pádisi útra, és a CEC-kölcsön fennmaradó részéből be lehet fejezni a múzeumot, és a reptérfejlesztés megindítására is futja belőle, ha nyer a váradi reptér pályázata, fejtette ki Țirle. A tanácselnök abba is kész lenne beleegyezni, hogy a Selina végezze el a múzeum tetőcserepeinek cseréjét, mely most a Ciac cég kötelessége. A tanácselnök elárulta azt is, hogy egy tizenegy fős bizottság foglalkozik a múzeumfelújításhoz köthető kérdésekkel, és a tanácselnök az ő javaslatai alapján fogja aláírni a további finanszírozási igényléseket. Țirle a bizottság megállapításaira hivatkozva elmondta, hogy a múzeumfelújításra előirányzott költségvetésből mintegy ötven milliárd régi lejt le lehet faragni, majd felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sokba fog kerülni a múzeum átköltöztetése is, annál is inkább, mert Romániában egyetlen olyan cég van, mely múzeumköltöztetésre a Kulturális Minisztérium által kiadott engedéllyel rendelkezik.

 

Tej-kifli

 

Két másik témát is érintett Radu Țirle tegnapi sajtótájékoztatóján: tudatta, hogy a következő tanévtől már csak a megyei tanács írhat ki pályázatot a tej-kifli programra, ami eddig a helyi önkormányzatok feladata volt. A jelenlegi rendszer sok pékségnek biztosított lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a versenytárgyalásokon, és ebből a megfontolásból kiindulva a tanács a megyét számos kis részre osztja majd fel annak érdekében, hogy minden területen a lehető legtöbb pékség részt vehessen a tej kifli program közbeszerzési eljárásán. Țirle azt javasolta a pékségeknek, de a tejgyártóknak, forgalmazóknak és az almatermelőknek is, hogy készüljenek fel a versenytárgyalásra, mert ez a program biztos és kiszámítható bevételt jelent a nyertes vállalkozók számára.

 

Ne kelljen visszafizetni

 

A tanácselnök bejelentette azt is, hogy a megyei tanácsban szavazásra bocsátja majd azt a kérést, hogy a kormány alkalmazza a pénzügyi amnesztiát a tanácsnál dolgozók esetében, vagyis a tanács alkalmazottainak ne kelljen több évre visszamenőleg visszafizetniük a különböző juttatásokat. Kiemelte, hogy a rendkívül alacsony fizetések és a juttatások megvonása miatt mintegy tíz jól képzett szakember hagyta el máris a megyei tanácsot, és ha visszamenőleg vissza kell majd fizetni a különböző juttatásokat, akkor biztos, hogy még többen elhagyják majd a rendszert. „Nagyon fontos, hogy a jó szakembereket megtartsuk, mert ez az utolsó év, amikor nagyon kevés önrésszel pályázhatunk meg uniós forrásokat, a következő kiírásokban már sokkal nagyobb önrésszel kell részt vennünk” - hívta fel a figyelmet Țirle, elárulva azt is, hogy a kormánynál is lobbizni fog annak érdekében, hogy érvényt szerezzen ennek az elképzelésnek.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!