ERDON Helyi hírek

2012.02.23. 08:27

Didergő madarak, gondoskodó cserkészek

Bihar megye - Az elmúlt hetek zord időjárása megnehezítette nem csak az emberek életét, próbára téve tűrőképességüket, de a madarakét is. A paptamási cserkészek madáretetőket készítettek.

Bihar megye - Az elmúlt hetek zord időjárása megnehezítette nem csak az emberek életét, próbára téve tűrőképességüket, de a madarakét is. A paptamási cserkészek madáretetőket készítettek.

 

 

A külvilágtól elzárt települések látványa az emberekben együttérzést váltott ki, és mindenki probált segíteni, ahol tudott. A híradások képeit nézve az 5. számú Diószegi Dezső Paptamási Cserkész Csapat tagjaiban megfogalmazódott a kérdés: ha az emberek életkörülményei ilyen nehezek ebben a viszontagságos időjárásban, akkor vajon a szabadon élő madarak hogyan viselik ezt a rettentő hideget, a hóval takart tájon hogyan tudnak táplálékhoz jutni? A madarak nagy gondban vannak!

 

Kreativ cserkészek

 

Sok elpusztult a cinkék, cinegék és más madarak közül, melyek tavasszal már nem fogják a fákról összeszedni a hernyókat, a földből a kártevőket, segítve az embereknek. Ezért a cserkészek egy foglalkozáson madáretetőket készítettek. Minden cserkész, fiú és lány egyaránt, nagy lelkesedéssel vetette magát a munkába. A barkácsolás folyamán megmutathatták kreativitásukat, és a madáretetők elkészítése során nem csak azok rendeltetésére figyeltek oda, hanem arra is, hogy ezek a fából, préselt lemezből elkészített kis etetők szépek legyenek. Így készültek olyan fedett etetők, amelyekben a madarak nem csak enni tudnak, hanem a zord idő ellen még védelmet is nyújt nekik.

 

Felelősségteljes munka

 

Egyesek emeletet terveztek, hogy több madár is táplálékhoz jusson, mások tornyot raktak az építményre, amelybe hájat köthetnek, a cinkék számára. A madáretetők kirakása felelőségteljes munka. A cserkészek felosztották maguk között a kipakolt etetőket, és naponta újra feltöltik azokat eleséggel, hiszen a kismadár élete függhet ezen, mert, ha megszokja az etetést, akkor folyamatosan oda fog járni, ám, ha elfelejtik kitenni a magokat, akkor az odaszokott madár éhen pusztulhat. A sikeres cserkészprogram remélhetőleg rávilágít arra, hogy mennyire hasznos, ha a gyerekek és fiatalok együtt, egy közös cél érdekében dolgoznak, és senki sem vonja kétségbe a szervezet hasznosságát.

Major Lóránt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!