ERDON Helyi hírek

2012.02.17. 08:38

Büntessenek, ha kell

Románia nemzetvédelmi minisztere, Gavril Berca tartott február 16–án, csütörtökön távértekezletet.

Románia nemzetvédelmi minisztere, Gavril Berca tartott február 16–án, csütörtökön távértekezletet.

 

A távértekezleten a kormánybiztosok, helyetteseik, valamint a megyei tanácsok elnökei, és az utóbbi hetekben tapasztalható havazás okozta gondok enyhítésére hivatottak megjelenését várta el a miniszter. Berca külön felhívta a megyei sürgősségi helyeztek felügyelősége téli parancsnoksága tagjainak a figyelmét arra, hogy az ő kötelességük, hogy felmérjék a hóhelyzet okozta szükségeket, s az ezek enyhítésére szükségest pénzt meg fogják kapni azok, akik gondokkal küszködnek. Nem rejtett véka alá, hogy mindent a legnagyobb átláthatóság mellett kell lebonyolítani. Később az egyik hozzászóló is kiemelte, fontos, hogy a választási kampány küszöbén ne korteskedésre folyjon el a pénz, ami a megyei tanácsokon keresztül lesz átutalva az önkormányzatoknak. Nagyon komolyan kell venni az ún. sárga és narancssárga színű vészjelzést, azokat az önkormányzatokat pedig, ahol nem tartanak éjjel–nappali szolgálatatot, szigorúan meg kell büntetni, továbbá a hóeltakarításra szerződött cégek munkáját is figyelemmel kell kísérni azért, hogy a betartsák a vállalt kötelezettségeiket, attól a perctől mikor a havazás elkezdődik, és ne várják meg a több méteres hótorlaszok keletkezését.

 

Egyelőre nincs gond

 

A Szatmár Megyei Prefektúra részéről Radu Giurcă kormánybiztos is szót kért, elmondta, megyénkben nincsenek a hó miatt megközelíthetetlen települések, minden út járható. A február 16–án, csütörtökön 16 órakor kiadott jelentés szerint Sződemeteren, Szilágypérban, Túrterebesen, Sárközújlakon és Drăguşeni–ben voltak problémák az energiaellátással, ugyanúgy mint Lajosmajorban, Krasznaterebesen, Piskároson, Vadaspusztán, Alizmajorban, Csengerbagoson, az Electrica szakemberei dolgoztak a hiba helyreállításán. A megyénkre jellemző és minden tavasszal újra és újra előkerülő árvízveszélyt is megemlítette a prefektus, de azzal a megjegyzéssel kísérve, hogy egyelőre nincs árvízveszély, de résen vannak a szatmáriak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!